ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΥΔΙΞΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Διοργανώθηκε το 1ο εργαστήριο που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα που άπτονται της τουριστικής βιομηχανίας και της προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προϊόντος.

Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ συμετείχε στο εργαστήριο δια των Χρήστου Αγγελίδη, Τάσου Περδίου και Πόλυ Καλλή, ενώ παρών ήταν και ο Χρήστος Πετσίδης.

Στην παρέμβαση μας καταθέσαμε επιγραμματικά τα ακόλουθα:

1. Ο τουρισμός και οι τουριστικές επιχειρήσεις ευημερούν, ενώ τα τουριστικά επαγγέλματα φθίνουν, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει θέμα σοβαρού και άμεσου προβληματισμού.
Απο την μιά οι όροι, συνθήκες και προοπτικές απασχόλησης θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο άμεσων ενεργειών. Από την άλλη, το μέλλον της βιομηχανίας μας μόνο τότε θα καταστεί ευοίωνο, αν στοχεύσουμε την επαναφορά των Κυπρίων νέας γενεάς στα τουριστικά επαγγέλματα. Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα από τα σχολεία με την ενεργή συμμετοχή όλων μας.

2. Το επικείμενο άτακτο BREXIT μπορεί να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, μπορεί να είναι όμως και τεράστια ευκαιρεία να δούμε πιο σφαιρικά τις αγορές και να δοθεί στρατηγική έμφαση σε ευρωπαικές αγορές όπως οι γερμανόφωνες χώρες και βεβαιως οι σκανδιναβικές.

3. Ο φορέας ΚΥΠΡΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ μπορεί να αποτελέσει το σημείον αναφοράς για αλλαγή κουλτούρας και προσανατολισμού για την κυπριακή τουριστική ανάπτυξη.

4. Η φιλοξενία οφείλει να αποτελέσει τη προμετωπίδα του ανταγωνστικού μας πλεονεκτήματος. Ήδη ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ο λόγος ύπαρξης του Υφυπουργείου είναι η προώθηση της φιλοξενίας σαν ανταγωνιστικό πλεονεκτημα.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ο Υφυπουργός τόνισε επανελλημένα την πρόθεση του να αξιοποιήσει στο έπακρον αμφότερους ΠΑΣΥΔΙΞΕ και ΚΥΠΡΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στις προγραμματιζόμενες δράσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού.

(25/1/2019, πκ)