Η χρονιά 2020 καταγράφεται, αναντίλεκτα,  ως η χειρότερη χρονιά του κυπριακού τουρισμού, λόγω της πανδημίας Covid-19, παρά τα όποια μέτρα ελήφθηκαν.

Στόχος όλων είναι  η επόμενη χρονιά να αποτελέσει χρονιά ανάκαμψης ώστε, σταδιακά ο τουρισμός, ξαναβρεί κανονικούς ρυθμούς με όλα τα ουσιαστικά οικονομικά οφέλη. Προκαλεί δικαιολογημενη ανησυχία το γεγονός  ότι η μέχρι τώρα παρατηρούμενη ροή κρατήσεων του 2021 παρουσιάζει δραστική μείωση με αποτέλεσμα μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και Τ.Ο. να μειώνουν τα προγράμματα διακοπών τους.

Πρώτιστο μέλημα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα στην τουριστική βιομηχανία.

Στα πλαίσια της προσπάθειας ενίσχυσης του τουρισμού για την περίοδο του χειμώνα, αλλά κυρίως για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, και μέχρι τον καθορισμό κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, θεωρούμε ότι η εφαρμογή  των πιο κάτω θα συνδράμει στην τουριστική ανάκαμψη.

  • Σταθερή κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Schengen, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και ίσως της Ρωσίας στην κατηγορία Α και Β.
  • Να συνεχίσει η εφαρμογή των test PCR για την κατηγορία Β αυξάνοντας τους δειγματοληπτικούς  ελέγχους στις εισόδους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Ο χρόνος διενέργειας των τεστ να αυξηθεί από 72 ώρες σε 96 πριν την αναχώρηση, λόγω των αυξημένων αναγκών για τεστ.
  • Τα rapid τεστ στην αναχώρηση των επιβατών σε όλους τους προορισμούς θα αποτελέσει καταλύτη στην  ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, νοουμένου ότι διατηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη δραστικών μέτρων ουσιώδους στήριξης του κυπριακού τουρισμού, ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, ως στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας.

13/10/2020

Δ.Σ. ΠΑΣΥΔΙΞΕ