Συμφωνούν ΠΑΣΥΔΙΞΕ και Υπουργός Εργασίας. Στόχος η επίμηκυνση της σαιζόν και όχι περαιτέρω συρρικνωση της.

Συμφωνούν ΠΑΣΥΔΙΞΕ και Υπουργός Εργασίας

Στόχος η επιμήκυνση και όχι περαιτέρω συρρύκνωση
Ημερομηνία Δημοσίευσης:      22/09/2009 17:24:49

από www.stockwatch.com

Συνάντηση με την ηγεσία του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, είχε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Χαραλάμπους, δήλωσε ότι «υπάρχει ένας κοινός στόχος μεταξύ του Συνδέσμου και του υπουργείου, η προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Είναι θέση του υπουργείου ότι διαχρονικά πρέπει να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, πολύ περισσότερο εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Όπως τόνισε η υπουργό, «πρέπει όλες οι συνιστώσες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας να εργαστούν έτσι που να διατηρήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, πρέπει να στηρίξουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που διατηρούν το ανθρώπινο δυναμικό και να εργαστούμε μαζί για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της κατάρτισης, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Οι απολύσεις μπορεί να δίνουν πρόσκαιρες λύσεις, δεν δίνουν όμως μακροπρόθεσμες λύσεις και λύσεις προοπτικής σε μια βιομηχανία. Γι΄ αυτό ζητούμε τη συνεργασία και του Συνδέσμου, όπως έχουμε ζητήσει και τη συνεργασία και των οργανωμένων ξενοδόχων. Το υπουργείο, όπως έχω επανατονίσει, στα πρόσθετα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που προετοιμάζει θα δει με ιδιαίτερη προσοχή την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά χρειάζεται και η δική τους συμβολή και κατανόηση ότι μέσα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο πρέπει να συμβάλουν με τις ενέργειες τους για να μην χάσουμε το ανθρώπινο δυναμικό».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Πολύς Καλλής, δήλωσε, ότι είναι αδιανόητο, να μην εργάζονται για πέντε μήνες τα ξενοδοχεία και πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένο να χάνεται ανθρώπινο εργατικό δυναμικό, το οποίο πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί ένα από τους πυλώνες του τουρισμού της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των ξενοδόχων για επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου, ο κ. Καλλής, διαφώνησε με την προσέγγιση να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος εργασίας, γιατί αυτό μακροπρόθεσμα θα απομάκρυνε επαγγελματίες από τον κλάδο. Ακριβώς το αντίθετο θα έπρεπε να γίνει, τόνισε, ώστε με κάποια προγράμματα, ίσως και επιχορηγήσεις του κράτους, να επεκταθεί η τουριστική περίοδος από τους επτά μήνες στους εννέα.

Η υπουργός Εργασίας συμφώνησε με τη θέση του Συνδέσμου, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί και θέση του υπουργείου, αφού ο στόχος δεν είναι η επιμήκυνση της περιόδου κατά την οποία η ξενοδοχειακή και γενικότερα η τουριστική βιομηχανία είναι εκτός λειτουργίας. Ο στόχος, υπογράμμισε, είναι να λειτουργεί η βιομηχανία αν είναι δυνατόν ολόχρονα.

«Γι’ αυτό και μέσα στις σκέψεις μας για τα μέτρα στήριξης είναι να επιβραβεύουμε αυτούς που μένουν ανοικτοί, και όχι να επιβραβεύουμε την αναστολή», τόνισε η κ. Χαραλάμπους.