Ο Επανακαθορισμός του ρόλου του ΠΑΣΥΔΙΞΕ θα μας έχει απασχολήσει σε έκταση στο πρωινό μέρος της Γενικής Συνέλευσης μας την Παρασκευή 10/1/14.

Η Κινητήρια Δύναμη μας είναι το: “Τι μπορείς να κάνεις ΠΡΩΤΑ εσύ για τον Σύνδεσμο , και ΥΣΤΕΡΑ τι μπορεί να κάνει ο Σύνδεσμος για σένα”.

 

 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κου Πόλυ Γ. Καλλή ΣΤΗΝ ΓΣ 10/1/2014

“Αξιούμεν Σεβασμό προς τον Τουρισμό!”«Αξιούμεν Αποτελεσματικότερη Τουριστική Πολιτική»

Παρά τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Τουρισμός, η εξουσία τον μεταχειρίζεται ως “πάρεργο”. Όταν οι προκλήσεις δεν γίνονται ευκαιρίες και όταν αντί για δράση ολκής, παίρνονται ετεροχρονισμένα ημίμετρα.

Εποχικότητα, Ανεργία, Έριδες Περιφερειών, Παραγκωνισμός Επαγγελματιών, Έλλειψη Οράματος και Στρατηγικής και πολλά άλλα κακώς κείμενα συνθέτουν τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου.
Χωρίς Ελπίδα (ούτε και τώρα!) για Άμεσες Λύσεις. (ΠΚ/2-1-14)

«Απώτερος στόχος των επαγγελματιών του τουρισμού παραμένει η αιχμική βελτίωση του τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο αποτυπώνεται Μανιφέστο Εφτά Αξιώσεων προς τους φορείς, καθότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην καθήλωση του τουρισμού καταλογίζεται στους συστημικούς και δανειοδοτικούς φορείς.»

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ κος Πόλυς Καλλής κατά την ομιλία του στη διάρκεια της ετήσιας Γ.Σ. του Συνδέσμου στο ξενοδοχείο HILTON PARK, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014.
Αφού ασκήθηκε η πρέπουσα αυτοκριτική οροθετήθηκε εκ νέου ο διπλός ρόλος των επαγγελματιών. Κύριος τομέας ευθύνης παραμένει η άψογη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων. Παράλληλα απαιτείται να καθοδηγηθεί και να ασκηθεί εποικοδομητικός έλεγχος στα τεκταινόμενα.
Τονίστηκε η υποχρέωση, «ως επαγγελματίες, να αξιώσουμε από κράτος και φορείς να πάψουν να αντιμετωπίζουν τον τουρισμό ως πάρεργο».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, κατάθεσε επιγραμματικά «Μανιφέστο εφτά αξιώσεων για τουριστική διεκδικητικότητα» έναντι της παραμέλησης, της ημιτέλειας και της αναποτελεσματικότητας.

Μανιφέστο Εφτά Αξιώσεων
«1ον: Αξιούμεν Προνομιακή Μεταχείριση του Τουρισμού στην Εκτελεστική Εξουσία
2ον: Αξιούμεν Επαρκή Συμμετοχή των Επαγγελματιών στην Εποπτική Αρχή
3ον: Αξιούμεν Εξορθολογισμό της Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής
4ον: Αξιούμεν Διευρυμένη Επιστημονικότητα και Καθιέρωση Υψηλών Προτύπων για να καταστεί ο εθνικός τουρισμός ασυναγώνιστος.
5ον: Αξιούμεν Τερματισμό του Ετερο-χρονισμού και των Ημιμέτρων σε Ζωτικά Ζητήματα Τουρισμού
6ον: Αξιούμεν Βελτίωση Απασχόλησης, Εργοδοσίας και Εργοδότησης. Η μέτρια εργοδοσία είναι εξίσου βλαβερή όσο και οι μέτριοι εργαζόμενοι.
7ον: Αξιούμεν Θετική Μετατόπιση Παραδείγ-ματος στη Νοοτροπία Διακυβέρνησης»
«Η υλοποίηση των 7 Αξιώσεων αποτελεί την απαρχή για αλλαγή και πρόοδο, θέτοντας γερές βάσεις για ευοίωνο και αισιόδοξο μέλλον για την ολότητα του τουρισμού.»

Αφιερώματα και Βραβεύσεις Τουρισμού 2013
Η γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε με την απονομή των Ετήσιων Βραβείων. Προηγήθηκε αφιέρωμα στον Πέτρο Κοντοπύργο, δάσκαλο του κλάδου, για την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του.
Τα Βραβεία 2013 απονεμήθηκαν ως εξής:
«Προσωπικότητα Φιλοξενίας 2013» ψηφίστηκε o κος Σώτος Ν. Στεφάνου, και
«Προσωπικότητα Τουρισμού», για την διαχρονική προσφορά στον τουρισμό της Κύπρου, αναδείχθηκε ο κος Χάινριχ Σιέλλερ (Heinrich Schoeller, Columbia Hotels)
Δ.Σ. ΠΑΣΥΔΙΞΕ

——————————————————————————————————————————

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Ανδρέας Γρηγορίου, πρώην πρόεδρος ΠΑΣΥΔΙΞΕ
Να γίνουν προσπάθειες αναβάθμισης του κύρους του συνδέσμου. Χρήση του facebook / ενημέρωση από τους διευθυντές.
Ανοικτή επικοινωνία με τον κόσμο / εβδομαδιαίες παρεμβάσεις και μέσω των ΜΜΕ.

Ζαχαρίας Ιγνατίου
Σχετικά με ανενεργά μέλη. Λέει ότι ο σύνδεσμος δεν έχει την πολυτέλεια να εξαιρέσει τον οποιονδήποτε (Α, Β, ενεργό ή ανενεργό). Υπήρξε παρέμβαση από παρόντες που ανάφεραν ότι τα μέλη πρέπει να συνεισφέρουν ενεργά με την συμμετοχή και το ενδιαφέρον.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Συμφωνεί με την άποψη της αναβάθμισης του κύρους του συνδέσμου. Παρουσίασε κάποιες ιδέες όπως διεξαγωγή 2ήμερων forums, gala dinners, κλπ.Η συμμετοχή πρέπει να είναι από πολλά μέλη, όχι από λίγα άτομα (και συνήθως τα ίδια).Να καθορίσουμε τους στόχους και το όραμα του συνδέσμου για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αναβάθμιση που θέλουμε. Σε αυτό απάντησε ο πρόεδρος ότι οι στόχοι υπάρχουν, απλά πρέπει να επανεξεταστούν.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σχετικά με την διεξαγωγή της ΓΣ που γίνεται πάντα στην Λευκωσία, διερωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε να γίνεται και στην Λεμεσό. Αυτό το θέμα είχε ξανασυζητηθεί και εξεφράσθησαν φόβοι ότι δεν θα παρουσιαστούν επίσημοι. (φυσικά αν το κύρος του συνδέσμου ανεβεί ΤΟΣΟ πολύ, ας γίνεται όπου να’ναι…όλοι θέλουν την προβολή – δική μου άποψη).
Δεύτερη άποψη για να αναδείξουμε με επιστημονικό τρόπο τις αξίες και αναβάθμιση της τεχνολογίας στον χώρο εργασίας.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Να φέρουμε κόσμο κοντά στον σύνδεσμο. Να βρεθούν τρόποι να παράξουμε έργο έτσι ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ο σύνδεσμος πρέπει να αντιπροσωπεύεται από μέλη από όλες τις επαρχίες και αυτό πρέπει να γίνεται και στην δομή του Δ.Σ.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΟΣ
Συμφώνησε με το πιο πάνω. Πρόσθεσε ότι έτσι μπορεί να επηρεάζονται / προσελκύονται περισσότερα άτομα / μέλη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
Να υποδειχθεί στην νέα ΓΣ αλλαγή καταστατικού για το πιο πάνω θέμα. Θα μπορούσαν να βρεθούν οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο ΔΣ αρχικά σε επίπεδο επαρχιακών συναντήσεων για παράδειγμα. Βασικά, και σε συζήτηση που έγινε πάνω σε αυτό το θέμα, φάνηκε ότι θα ήταν καλό να υπάρχει αντιπροσώπευση από όλες τις επαρχίες μέσα στο Δ.Σ. Ένας πιθανός τρόπος θα ήταν να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο μέσα στο ΔΣ που νε εμπίπτει σε αυτό το κριτήριο και οι υπόλοιποι να εκλέγονται σε απευθείας εκλογές στην ΓΣ …

Μέσα στις συζητήσεις για τα πιο πάνω θέματα εκφράστηκε η άποψη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δικοί μας marketeers και ενεργά άτομα για ενημέρωση προς το κοινό, ειδικά μετά από διεθνείς εκθέσεις, τα πορίσματα και συμπεράσματα μας όπως και ανακοινώσεις από τον σύνδεσμο.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (νέο μέλος)
Να βρεθούν τρόποι να έρθει νέο αίμα στον σύνδεσμο, γιατί όχι και φοιτητές. Θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να ενημερώνουμε (μέσα από το web site ίσως)
Για τις κενές θέσεις εργασίας που παρουσιάζονται στην βιομηχανία.

ΆΛΚΗΣ ΜΑΡΟΣ
Εξέφρασε την άποψη ότι το κύρος του συνδέσμου μπορεί να αυξηθεί αν μπορέσουμε να προσφέρουμε ασφάλεια στην εργασία στα μέλη – Σκέψη για δημιουργία συντεχνίας θα ήταν εφικτό ή καλό να γίνει.

Βαρνάβας Θεοδώρου
Να μπούμε στα επαρχιακά κέντρα αποφάσεων, πχ ΕΒΕΛ, ΚΟΤ, δημαρχεία, κλπ.

Κώστας Μιχαήλ
Θα μπορούσαμε να βρούμε εξωτερικούς συνεργάτες, άτομα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν με μικρή αμοιβή.
Θα ήταν καλό αν είχαμε αντιπρόσωπο στις αναπτυξιακές εταιρείες

Λούης Γιαννάκης (Αδελαϊς)
Σχετικά με το όφελος της αντιπροσώπευσης – έδωσε ένα παράδειγμα για μια καμπάνια του ΚΟΤ όπου δεν ζήτησαν την γνώμη από κανένα και τελικά απέτυχε πλήρως.

Αντώνης Αριστοδήμου
Αναφορικά με το κύρος του συνδέσμου – διερωτήθηκε αν αυτό θα μας το δώσουν οι επίσημοι. Επειδή η απάντηση είναι αρνητική, είπε ότι πρέπει να βρεθούν οι τρόποι.
Ασπάστηκε τις εισηγήσεις του Ανδρέα Γεωργίου σαν μια καλή αρχή

Πόλυς Πολυκάρπου
Ανάφερε ότι δεν συμφωνεί με την δημιουργία συντεχνίας αλλά να μπορεί ο σύνδεσμος να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους διευθυντές των ξενοδοχείων.
Γι’αυτό πρέπει να γίνονται συχνά επαρχιακές συναντήσεις, να υπάρχει καλή σύνδεση με το ΔΣ, να υπάρχουν συμβουλευτικές επιτροπές σχετικά με τον τουρισμό και στην τελική, να βγαίνει από παντού μια φωνή που να είναι σχετική με τον ρόλο του συνδέσμου.

Ελένη Δημητρίου
Θεωρεί ότι πολλά μέλη θα θέλουν να έρθουν όταν νιώσουν ότι θα έχουν ή θα μπορούν να πάρουν πίσω κάτι. Για αυτό το κάτι, θα πρέπει να βάλουμε ιδέες κάτω, να πάρουμε αποφάσεις και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή (πχ ιδέες από το 4seasons)

Αναφέρθηκαν επίσης τα πιο κάτω:
– ότι πρώτος στόχος αυτή την στιγμή πρέπει να είναι η αύξηση των μελών
– όλοι οι διευθυντές πρέπει να εγγραφούν μέλη του συνδέσμου ανεξαιρέτως αν έχουν πληρώσει ή όχι. Όσοι δεν έχουν δεν έχουν πληρώσει θα είναι ανενεργοί μέχρι να δείξουν ενδιαφέρον και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους κίνητρο για εγγραφή νέων μελών η προσφορά του πρώτου χρόνου δωρεάν