20-30, μια δεκαετία γεμάτη προκλήσεις.  

Προκλήσεις αλλά και ευθύνες που απορρέουν από την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου και από τις ραγδαία μεταβαλλόμενες εξωγενείς συνθήκες και παράγοντες».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ) Δρ Χρίστος Αγγελίδης, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/2/2020.
Συνεχίζοντας την αναφορά του στις προκλήσεις και στους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας ανέφερε:

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η έναρξη της δεκαετίας 20-30 μας βρίσκει αντιμέτωπους με τρομερές και πολυποίκιλες προκλήσεις.  Άλλες εντός και άλλες προ των πυλών.  Άλλες αναμενόμενες και άλλες απρόβλεπτες και ανατρεπτικές.

Εταιρείες Γίγαντες, όπως η Thomas Cook, η Germania  και η Wow Air, που επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία κατέρρευσαν, και άλλες κινδυνεύουν.

Η γιγάντωση του Airbnb διαβρώνει τόσο την πληρότητα όσο και την κερδοφορία των ξενοδοχείων.  Τα mega hotel companies σε συνεργασία με επενδυτικά ταμεία εξαγοράζουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλάζοντας έτσι τον παγκόσμιο χάρτη της βιομηχανίας μας.

Μιας βιομηχανίας η οποία δέχεται ανελέητα τις απειλές του Brexit, του κορωνοϊου, της Greda Thumber, των κλιματικών αλλαγών και όλων των εμπόλεμων καταστάσεων.
Επιπρόσθετα, η εισβολή της Amazon και Google στην ταξιδιωτική βιομηχανία έχει ανατρέψει τις ισορροπίες, όχι μόνο στον κλασσικό τρόπο διάθεσης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει και πολλά προβλήματα, ακόμα και σε προηγμένης τεχνολογίας κολοσσούς όπως η Expedia και Trivago”.
Aναφερόμενος στην εφαρμογή του Νέου Στρατηγικού Σχεδίου για τον Κυπριακό Τουρισμό, ο Δρ. Αγγελίδης τόνισε με έμφαση ότι ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ θα αναλάβει πρώτος τις ευθύνες που του αναλογούν, για να υλοποιηθούν οι δράσεις και τα πλάνα που προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή του.

Η άμβλυνση του προβλήματος του χειμερινού τουρισμού, η ανάπτυξη σχέσεων και συμμαχιών με νέους αερομεταφορείς, η δημιουργία νέων υποδομών με τις απαραίτητες και κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, θα συμβάλουν στη διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας γεγονότων στον τόπο μας.

Αναφερόμενος στο θέμα του ανθρώπινου παράγοντα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε εμφαντικά ότι αυτό αποτελεί τον ακρογωνικό λίθο για την επιτυχή πραγμάτωση των στόχων μας και η πάγια πολιτική του ΠΑΣΥΔΙΞΕ είναι η μεγιστοποίηση και η ανάδειξή του.
Στο ίδιο πλαίσιο ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ θα διοργανώσει το ετήσιο «Hospitality Conference» το οποίο θα φιλοξενεί εγνωσμένου και παγκοσμίου κύρους ομιλητές.

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση συμμετείχαν αξιωματούχοι του κράτους και παράγοντες της κυπριακής οικονομίας καθώς και μεγάλος αριθμός μελών.

Τη συνέλευση χαιρέτησε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος και ο Αντιπρόεδρος Τουρισμού του ΚΕΒΕ κ. Γιώργος Λεπτός.