ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΥΔΙΞΕ ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

21/02/20, ΧΙΛΤΟΝ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

20-30!!!! Μια δεκαετία γεμάτη ελπίδα και προοπτική. Προοπτική για την στηλίτευση των πλέον κατάλληλων συνθηκών  για τη δημιουργία ενός   Παγκοσμίου  ΚΥΡΟΥΣ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ   προς όφελος όλων των πτυχών της οικονομίας και της πατρίδας μας.

20-30, Μια δεκαετία γεμάτη προκλήσεις! Προκλήσεις αλλά   και ευθύνες που απορρέουν από την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου και από  τις ραγδαία μεταβαλλόμενες εξωγενείς   συνθήκες και παράγοντες.

Σε αυτή τη δεκαετία  ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ  θα είναι  ένας από τους καθοριστικούς  πρωταγωνιστές  στην αντιμετώπιση αυτών των  προκλήσεων. Θα είναι πρωταγωνιστής  για να συμβάλει και αυτός αποτελεσματικά στην επίτευξη του υπερβατικού στόχου μας που δεν είναι άλλος από την δημιουργία ενός παγκόσμια  θελκτικού προορισμού.

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Αξιότιμε φίλε Υφυπουργέ,  Αξιότιμοι Δήμαρχοι  , Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων , Πρόεδροι  συνδέσμων , μέλη , Κυρίες και Κύριοι, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που αφιερώνετε  από τον πολύτιμο χρόνο σας για να παρευρεθείτε στη σημερινή Γενική Συνέλευση μας .Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα και αποδεικνύει έμπρακτα την προθυμία σας για συλλογική δράση και συνεργασία .

 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ –ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η έναρξη της δεκαετίας 20-30 μας βρίσκει αντιμέτωπους με τρομερές και πολυποίκιλες προκλήσεις. Άλλες εντός και άλλες προ των πυλών. Άλλες αναμενόμενες και άλλες απρόβλεπτες και ανατρεπτικές.

Εταιρείες  Γίγαντες  όπως η Thomas Cook, η  Germania και η  Wow Air, που επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό το travel industryκατέρρευσαν και άλλες κινδυνεύουν. Η γιγάντωση  του Airbnb διαβρώνει τόσο  την πληρότητα όσο και την κερδοφορία των ξενοδοχείων. Τα mega hotel companies σε συνεργασία με  επενδυτικά ταμεία εξαγοράζουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις,  αλλάζοντας  έτσι τον παγκόσμιο  χάρτη της βιομηχανίας μας. Μιας βιομηχανίας η οποία δέχεται ανελέητα τις απειλές του Brexit, του κορωναϊού, της Greda Thumberg, των κλιματικών αλλαγών και όλων των εμπόλεμων καταστάσεων. Επιπρόσθετα, η εισβολή της Amazon  και Google  στο travel industry έχει  ανατρέψει  τις ισορροπίες, όχι μόνο στο κλασσικό τρόπο διάθεσης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει  και πολλά προβλήματα ακόμα  και σε  προηγμένης τεχνολογίας κολοσσούς όπως η Expedia  και Trivago.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ  ΠΛΑΝΟΥ

Αγαπητοί μου,

είναι σε αυτό το μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο  περιβάλλον που η μικρή, αλλά μεγάλη μας Πατρίδα καλείται και φιλοδοξεί να εφαρμόσει το Νέο Στρατηγικό  Σχέδιο  του Υφυπουργείου Τουρισμού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ

Εδώ, εκ μέρους του Συνδέσμου μας  θα ήθελα να συγχαρώ τον Υφυπουργό  φίλο Σάββα Περδίο και όλους τους συντελεστές του Υφυπουργείου που συνέβαλαν στη  ετοιμασία αυτού του  Σχεδίου .

Ενός αναλυτικού και λεπτομερούς Σχεδίου ,με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις  οι οποίες πρόεκυψαν μέσα από μελέτη και ανάλυση των μέχρι σήμερα δεδομένων και μέσα από πολλές και ουσιαστικές  διαβουλεύσεις  με όλα τα ενδιαφερόμενα  μέρη.

Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ δεν θα είναι αμέτοχος στη εφαρμογή αυτού του  μεγαλεπήβολου  Στρατηγικού Σχεδίου. Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ θα αναλάβει πρώτος τις ευθύνες που του αναλογούν για να υλοποιηθούν οι δράσεις και τα πλάνα που προκύπτουν  μέσα από την εφαρμογή του  Σχεδίου. Δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να εργαστούμε σκληρά για να γίνει αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο ΠΡΑΞΗ και ανυπομονούμε να ακούσουμε το Σχέδιο Δράσης και τις επιμέρους μεθόδους και  πρακτικές   για το  πως αυτό το Σχέδιο θα πραγματωθεί.  Είναι   επιθυμία όλων μας η πετυχημένη υλοποίηση του Σχεδίου, γιατί αυτό θα καθορίσει   τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν την προοπτική  επίτευξης  του  Παγκόσμιου Κύρους Τουριστικού προϊόντος  που όλοι τόσο επιθυμούμε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΣΥΔΙΞΕ –ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ -ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ  

 

Κυρίες και Κύριοι,

Εμείς σαν ΠΑΣΥΔΙΞΕ έχουμε και προτάσεις και εισηγήσεις για   συγκεκριμένες δράσεις επί του Στρατηγικού Σχεδίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Χειμερινό Τουρισμό που θα πρέπει να αποτελέσει  την Αιχμή του Δόρατος μας.

ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ

Άποψη μας είναι ότι η αναβάθμιση του Χειμερινού Τουρισμού  θα πρέπει να προέλθει μέσα από την ευλαβική μας προσήλωση στο τρίγωνο της Γερμανόφωνης Ευρώπης και της Σκανδιναβίας. Είναι οι πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης,  είναι σε απόσταση 3-5 ώρες από την Κύπρο,  είναι οι περιοχές με τους πιο τακτικούς ταξιδιώτες και  που έχουν τα περισσότερα ειδικά ενδιαφέροντα.

O εντοπισμός όμως αυτής της στοχευόμενης ομάδας δεν είναι αρκετός …..

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

Είναι  επιβεβλημένο  δε να  αναπτυχθούν  Στρατηγικές  Σχέσεις και συμμαχίες  με αερομεταφορείς που θα εξυπηρετήσουν αυτό τον συγκεκριμένο στόχο.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Είναι επίσης επιβεβλημένο αλλά και αναγκαίο να δημιουργηθούν  οι απαραίτητες και κατάλληλες κτιριακές υποδομές για να γίνει η Χειμερινή περίοδος ελκυστικότερη για αυτές τις ομάδες ανθρώπων ούτως ώστε να πραγματοποιούνται και ανάλογες διοργανώσεις.

Υποδομές και διοργανώσεις  που θα μπορούν κατά τους χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες  να φιλοξενήσουν   γεγονότα  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ  εμβέλειας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Και βεβαίως μπορεί η  Κύπρος να διοργανώσει ένα  παγκόσμιο μαραθώνιο με  έπαθλο €1Μ  τον Νοέμβριο  και  ένα Παγκόσμιο Κολυμβητικό grand prix σε ένα κλειστό Ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητήριο… που δεν έχουμε.

Γιατί να μην  δημιουργηθεί μια Χριστουγεννιάτικη  Παραμυθένια Πολιτεία κάπου στα ορεινά τον Δεκέμβριο στα ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία και πλατείες.

Θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε  τον ερχομό του νέου έτους καθιερώνοντας τον Ιανουάριο ως μήνα Κυπριακού Κρασιού και χαλουμιού.

Δεν θα μπορούσε ο   Φεβρουάριος να καθιερωθεί ο …. Μήνας των  παγκόσμιων πολιτιστικών φεστιβάλ στο νέο δικό μας σύγχρονο «Αlbert Hall»;

Δεν θα μπορούσε  ο  Μάρτιος να εξελιχθεί σαν μήνας Παγκόσμιων  Επιστημονικών και Πανεπιστημιακών Συνεδρίων στις καινούριες μας  High Τech Συνεδριακές Εγκαταστάσεις;

Και φυσικά θα μπορούσε,  ο μήνας Απρίλιος  (και όχι μόνο) να είναι ο μήνας της προετοιμασίας  Ολυμπιακών ομάδων  με επίκεντρο το  ανάλογα εξοπλισμένο Ολυμπιακό κέντρο  εκεί που βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις της ξεχασμένης Κρατικής Έκθεσης.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ  -ΧΟΡΗΓΟΙ 

ΜΕΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αδιαμφισβήτητα και όλοι συμφωνούμε  ότι οι υποδομές αποτελούν τα θεμέλια της στέρεας βάσης για ανάπτυξη και υλοποίηση των πιο πάνω. Όμως,  Ακρογωνιαίος λίθος  για την επιτυχή πραγμάτωση των στόχων μας παραμένει    ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ. Είναι η επένδυση που διαχρονικά έχει την ψηλότερη απόδοση.  Είναι την απόδοση αυτής της επένδυσης  που εμείς σαν ΠΑΣΥΔΙΞΕ επιθυμούμε να μεγιστοποιήσουμε και αναδείξουμε. Στα πλαίσια της πίστης μας αυτής τιμήσαμε κατά την περσινή  χρονιά ακόμα δύο εξέχουσες προσωπικότητες τον  κ. Ευαγόρα Λανίτη και τον κ. Ιάσωνα Περδίο  για το όραμα τους και  την συνεισφορά τους στην Τουριστική Βιομηχανία.

Υποστηρικτές της προσπάθειας μας αυτής και οι μεγάλοι χορηγοί  μας  η Melco, η Τράπεζα Κύπρου, η  Φώτος Φωτιάδης και όλοι οι διαχρονικοί χορηγοί μας τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Και εγώ  προσωπικά σαν  Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ  θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα τον ακούραστο Πόλυ Καλλή  για τον βομβαρδισμό ιδεών και πρωτοβουλιών και την προσπάθεια του για αύξηση των μελών μας, τον αντιπρόεδρο κ. Άριστο Διομήδους για την πρωτοβουλία καιδιοργάνωση της τελευταίας μας συνεδρίας στο Όμοδος στα πλαίσια της νέας μας πολιτικής για τα  ορεινά.

Ευχαριστώ επίσης ακόμα μια φορά, τους Γιώργο Γεωργίου και Λοίζο Τηλεμάχου για την ουσιαστική συμβολή τους στη επιτυχία του Gala dinner και φυσικά την Γραμματεία του ΚΕΒΕ.

 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΣΥΔΙΞΕ     

Στα πλαίσια της πίστης μας στην επένδυση στο Ανθρώπινο Δυναμικό  ανακοινώνουμε για πρώτη φορά σε αυτή την Γενική Συνέλευση την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΔΥΔΙΞΕ. Η Ακαδημία αυτή  θα παίξει  πρωταρχικό ρόλο στη συνεχή επιμόρφωση, ενημέρωση και πληροφόρηση των επαγγελματιών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Αυτό θα επιτευχθεί  με  ted talks for  hotel professionals, με info-days για θέματα  τεχνολογίας, με εργαστήρια καλών πρακτικών και συζητήσεις  Στρογγυλής Τραπέζης με εξέχουσες προσωπικότητες του  Τουρισμού.

HOSPITALITY CONFERENCE –ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σημείο αναφοράς και  σε συνέχεια της περσινής μας δέσμευσης για δημιουργία του Hospitality Intelligent centre, θα είναι το  ετήσιο Hospitality Conference κάθε Νοέμβριο  το οποίο θα φιλοξενεί  εγνωσμένου και  παγκόσμιου κύρους ομιλητές.

Είναι ένα Conference το οποίο χωρίς την στήριξη του Υφυπουργού δεν θα ήταν κατορθωτό. Εδώ θα ήθελα εγκάρδια να τον ευχαριστήσω…Υφυπουργέ μας, εκ μέρους του ΠΑΣΥΔΙΞΕ  σ’ ευχαριστούμε πολύ τόσο για την χορηγία που υποσχέθηκες όσο και για την παραχώρηση υποτροφιών για μεταπτυχιακά σε μέλη του Συνδέσμου μας.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  

20-30 είναι η δεκαετία που σηματοδοτεί την εκκίνηση του Στρατηγικού Σχεδίου μέσα στις τόσες προκλήσεις και  μέσα στο συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτή  είναι η δεκαετία που δικαιωματικά μας επιτρέπει να έχουμε ελπίδα και προοπτική για να αποκτήσουμε το Παγκοσμίου Κύρους Τουριστικό Προϊόν που θα μας κάνει περήφανους.

Περηφάνια που θα πηγάζει από την επιτυχία μας να  ΑΝΑΔΕΊΞΟΥΜΕ  τις διαχρονικές αξίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας.  Η  φιλοξενία μας, η αυθεντικότητα μας, η ασφάλεια του τόπου μας, το καλό φαγητό, η άριστη εξυπηρέτηση,  η ευγένεια, η καθαριότητα και υγιεινή των χώρων μας, οι άνθρωποι μας , η κουλτούρα μας, η Κύπρος μας, η αύρα και η μυρωδιά του τόπου μας, η προικισμένη Πατρίδα μας.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΦΥΡΥΛΑΤΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΞΙΑ  στις εμπειρίες που θα πάρει μαζί του ο επισκέπτης στη δική του πατρίδα.

Ο ΠΑΔΥΣΙΞΕ πιστεύει ότι, το όραμα μας μπορεί  να γίνει πραγματικότητα  μέσα από την δημιουργία ΕΝΟΣ  ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Ο  στόχος μας  μπορεί  να επιτευχθεί  και να καταστεί η Κύπρος ένας Μοναδικός θελκτικός προορισμός για τους φιλοξενούμενους μας άλλα και για ΜΑΣ σε ένα οργανωμένο και σωστά προγραμματισμένο ΕΞΥΠΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Ας είναι η δεκαετία  20-30 η δεκαετία που η Κύπρος μας θα αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη.

Ας είναι η δεκαετία 20-30 η δεκαετία που θα κατατάξει  την  Κύπρο μας σε ένα από τους ποιοτικότερους και ελκυστικότερους προορισμούς.