Μετά από χρόνια άσκοπων συζητήσεων και προβληματισμών αναθερμαίνουμε και πάλι την φανταστική αναζήτηση μοντέλου δεκαετίας για τον τουρισμό. Καταρχάς διερωτόμαστε για πια δεκαετία μιλούμε, αυτήν που πέρασε ή αυτήν που θα έρθει.
Ειλικρινά πλέον μένουμε άφωνοι και έκπληκτοι μπροστά στα διάφορα τόσα άστοχα δημοσιεύματα που αφορούν τον Τουρισμό της Κύπρου, την μόνη ελπίδα αυτού του τόπου σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.
Προσπαθούμε και πάλι να μπούμε σε χρονοβόρες και αχρείαστες συζητήσεις μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουμε την ‘σωστή αξιοποίηση’ €500,000 (μισού εκατομμυρίου ευρώ) την στιγμή που υπάρχει τόση οικονομική μιζέρια ανάμεσα μας. Και απλώς διερωτόμαστε : €500,000 για μελέτη η οποία θα μας υποδείξει τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Και ρωτούμε: Χρειαζόμαστε λοιπόν σε τέτοιους δύσκολους καιρούς μελέτη αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ για να έχουμε στα χέρια μας ακόμη μια πολυσέλιδη έκθεση η οποία θα είναι πιστό αντίγραφο των όσων έχουν μελετηθεί τα τόσα χρόνια και βρίσκονται κλειδωμένα σε κάποια γραφειακά συρτάρια΄;
Ενώ άλλοι παρόμοιοι προορισμοί μας έχουν προσπεράσει κατά πολύ όσον αφορά το τουριστικό προϊόν χωρίς καν να μπουν σε διαδικασίες μελετών ‘ανταγωνιστικότητας’, εμείς ακόμη παραμένουμε κολλημένοι στην λογική της γραφειοκρατίας.
Αντί τα λεφτά αυτά να επενδυθούν άμεσα σε σχέδια στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και στην επιχορήγηση πτήσεων έτσι ώστε να καταστούμε ανταγωνιστικοί με ελκυστικά πακέτα, εμείς επενδύουμε στην ενδυνάμωση της διαχρονικής γραφειοκρατίας.
Δυστυχώς τέτοιου είδους πολιτικές μας προβληματίζουν αφάνταστα και είναι καιρός επιτέλους να παρθούν άμεσα πρακτικά μέτρα γιατί όσες δεκαετίες και να περάσουν αν συνεχίσουμε με την ίδια λογική θα είναι πλέον πολύ αργά.

ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΞΕ.

20 ΜΑΙΟΥ 2015