Ευοίωνες και πολύ ενθαρρυντικές παρουσιάζονται οι συνθήκες για τις τουριστικές μας αφίξεις κατά το 2017.  Αναμένουμε ότι ο κυπριακός τουρισμός θα ακολουθήσει και φέτος ανοδική πορεία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας.

Το 2017 θα είναι ακόμη μια χρονιά η οποία θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές μας σε όλα τα επίπεδα και οι αυξημένες πληρότητες και κατ’ επέκταση ανάγκες, τόσο στον ξενοδοχειακό όσο και στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε συγκεκριμένες περιόδους ενδεχομένως να δημιουργήσουν και κάποιες αναπόφευκτες δυσκολίες.

Σαν Παγκύπριος Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες αυτές αλλά από την άλλη θεωρούμε αχρείαστες τις οποιεσδήποτε πρόωρες δημόσιες δηλώσεις και αναφορές για το θέμα αυτό και κυρίως στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που αποτελεί και την αρχή μιας προδιαγραμμένης λαμπρής σεζόν.

Στο παρόν στάδιο η ετήσια γενική διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων είναι σε ψηλά ποσοστά για όλους τους μήνες και οποιεσδήποτε μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν λόγο για γενίκευση της κατάστασης.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ούτως ώστε τέτοιου είδους τοποθετήσεις να μην γίνονται τροφή για εκμετάλλευση.  Αντιλαμβανόμαστε ότι προβλήματα θα υπάρξουν, και για αυτό το λόγο εισηγούμαστε όπως συγκληθεί άμεση σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων εταίρων του τουρισμού για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε συγκεκριμένα θέματα  και να παρθούν συγκεκριμένες και συλλογικές αποφάσεις και προληπτικά μέτρα.

Κλείνοντας θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε πως Θα ήταν χρήσιμο, και στα πλαίσια πάντοτε του διαχρονικού στόχου για επέκταση της τουριστικής περιόδου, να ληφθεί υπόψη ότι κατά τους χειμερινούς μήνες η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνά το 30-35% (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και έτσι τα ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά μπορούν να καλύψουν οποιανδήποτε ζήτηση.

 

ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΞΕ

Λευκωσία

21/3/2017