ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΣΥΔΙΞΕ ΕΠΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2009

H αποτυχημένη πολιτική απασχόλησης προσθέτει στο πρόβλημα ποιότητας στα ξενοδοχεία.

Ο  Παγκύπριος  Σύνδεσμος  Διευθυντών  Ξενοδοχείων  (ΠΑΣΥΔΙΞΕ) με την ευκαιρία της εργατικής πρωτομαγιάς εκφράζει την άποψη πως μεγάλο μερίδιο στην μη ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουρισμού οφείλεται στην έλλειψη εργασιακής ποιότητας και θεωρούμε πως η εφαρμοσθείσα πολιτική απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία έχει παταγωδώς αποτύχει.Είναι πλέον αναγκαίο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εργοδότες, συντεχνίες και εργαζόμενοι να επεξεργαστούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αλλαγή των δομών, βελτίωση της ποιότητας εργασίας, των συνθηκών και των προτύπων με απώτερο στόχο την βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και προς επανάκτηση της ελκυστικότητας των επαγγελμάτων, χωρίς κατ’ ανάγκη να  προστεθεί λειτουργικό κόστος .

Καμπανάκι για το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας και κυρίως στο επίπεδο της απασχόλησης κρούει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Πόλυς Καλλής. Σημειώνει πως τα ξενοδοχεία πλέον δεν αποτελούν ελκυστικό χώρο εργασία. Στη συνέντευξή του επικρίνει πρώτιστα το κράτος καταλογίζοντας του παταγώδη αποτυχία στην πολιτική απασχόλησης. Επικρίνει επίσης ξενοδόχους που προκρίνουν την εργοδότηση φθηνών κοινοτικών υπαλλήλων κάνοντας συνειδητά εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών.
Ποια τα κυριότερα προβλήματα του τουριστικού προϊόντος;
Η φθίνουσα πορεία της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας του προϊόντος είναι η γενεσιουργός αιτία όλων των υπολοίπων προβλημάτων. Μεγάλο μερίδιο της μη ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουρισμού οφείλεται στην έλλειψη εργασιακής ποιότητας και θεωρούμε πως η εφαρμοσθείσα πολιτική απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία απέτυχε παταγωδώς.
Τη δεκαετία του 1980 η βιομηχανία αναπτύχθηκε αρκετά, ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε ορθολογιστική ανάπτυξη. Στο πνεύμα εκείνων των εποχών υπήρξε ένα ράλι συντεχνιακών διεκδικήσεων, από τη μια και από την άλλη οι ξενοδόχοι τις ικανοποιούσαν και στη συνέχεια τις μετακυλούσαν στο πακέτο, μέχρι που ο πελάτης δεν ήταν διατεθειμένος να πληρώνει το κόστος και στράφηκε προς νέους προορισμούς.
Καθώς η απασχόληση δεν ήταν σε ορθολογιστική βάση βρέθηκαν ξενοδοχοϋπάλληλοι με μισθούς και θέσεις πολύ υψηλότερα των προσόντων και της προσφοράς της υπηρεσίας τους. Με τη σειρά τους οι ξενοδόχοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και επιχείρησαν να συρρικνώσουν τις απολαβές με τα γνωστά αποτελέσματα, την αποχώρηση πολλών ικανών στελεχών από τη βιομηχανία.
Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα της εποχικότητας, κυρίως στην περιοχή Αμμοχώστου, τις συνθήκες εργασίας, που άλλοι θα χαρακτήριζαν ψυχοφθόρες και έντονα στρεσογόνες, την απουσία επαγγελματικής κατοχύρωσης και το ακανόνιστο ωράριο, οδήγησαν στην αποψίλωση της βιομηχανίας από έμπειρο προσοντούχο προσωπικό και συνακόλουθα στην υποχώρηση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών και της ανανέωσης του προϊόντος.
Για του λόγου το αληθές σας παραπέμπω στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που η Κύπρος κατατάσσεται στην 63η θέση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ 130 χωρών.
Λέτε δηλαδή ότι η βιομηχανία δεν αποτελεί ελκυστικό κλάδο;
Η ελκυστικότητα του κλάδου πρακτικά έχει εκμηδενιστεί και οι ευθύνες βαραίνουν πρώτιστα το κράτος. Ποτέ δεν χάραξε στρατηγική απασχόλησης ούτε και πολιτική ανάπτυξης και όραμα για τη βιομηχανία. Το κράτος κρατά το κλειδί της ορθής διαχείρισης της απασχόλησης και αναμένουμε να παύσει να είναι θεατής και να αναλάβει πρωτοβουλίες στηρίζοντας ουσιαστικά την απασχόληση στον τομέα.
Το κράτος, οι τράπεζες και οι ημικρατικοί ανταγωνίζονται τη βιομηχανία, προκηρύσσουμε θέση τμηματάρχη με τριπλάσιες απολαβές από του γραφέα και ίσως να μην βρούμε. Ενώ όταν προκηρύσσεται θέση γραφέα και κλητήρα στο δημόσιο ή στις τράπεζες παρατηρείται συνωστισμός υποψηφίων. Είναι προφανές ότι μεγαλώσαμε με τη νοοτροπία με όσο πιο λίγο κόπο μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερες απολαβές.
Δυστυχώς, όπως εξελίσσεται η βιομηχανία σήμερα πλείστοι εργαζόμενοι από όλο το φάσμα της και διευθυντικά στελέχη νοιώθουν εγκλωβισμένοι στο επάγγελμα γιατί βλέπουν τις προοπτικές να είναι περιορισμένες.
Νιώθεις εγκλωβισμένος διότι εμείς οι διευθυντές το είδαμε ως καριέρα και στόχο ζωής, αλλά δεν το προσεγγίζουν έτσι οι άλλοι που επενδύουν στον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι είχαν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από το επάγγελμα το έπραξαν.
Η στροφή προς τους κοινοτικούς είναι γιατί υπερτερούν των Κυπρίων;
Το πρώτιστο κριτήριο πολλών ξενοδόχων κατάντησε να είναι το κόστος της επιχείρησης. Αν οι ξενοδόχοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τις κανονικές αντιμισθίες στους κοινοτικούς θα προσελκύαμε την αφρόκρεμα της βιομηχανίας της Ευρώπης. Είναι άραγε τυχαίο ότι κανένας Γάλλος ή Γερμανός δεν εργοδοτείται;
Βέβαια ποιος έρχεται να δουλέψει τέσσερις μήνες σε ένα χαμηλής ελκυστικότητας κλάδο; Το πρόβλημα όμως, δεν είναι οι ξένοι, το πρόβλημα είναι ότι πλείστοι από αυτούς δεν είναι προσοντούχοι, διότι η εργοδότησή τους εξυπηρετεί περισσότερο τη μείωση του εργατικού κόστους και λιγότερο την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Υπάρχουν μονάδες που στηρίζονται στα χέρια κοινοτικών, συνήθως άπειρων και ακατάρτιστων με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις. Γι’ αυτό καλούμε εκείνους τους ξενοδόχους που είδαν αυτή τη λύση ως διέξοδο στην ανταγωνιστικότητα και στην επικερδότητα να κάνουν σοφότερες σκέψεις. Η μείωση των προτύπων εργασίας πλήττει το προϊόν και οι εκπτώσεις στα ξενοδοχεία τους έχουν επίπτωση σε όλους και ευρύτερα στον τόπο μας.
Η εργασία με εργαζόμενους από πολλές και διαφορετικές κουλτούρες, δεν είναι εύκολη, συχνά υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία και στη λειτουργία της ομάδας. Φτάσαμε στο σημείο να αναζητούμε στο ίντερνετ οδηγίες για την υγιεινή των τροφίμων και άλλων επαγγελματικών θεμάτων στη γλώσσα των κοινοτικών.
Ποιο είναι λοιπόν το ζητούμενο στον τομέα της απασχόλησης;
Το ζητούμενο που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία μιας μονάδας και το αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών είναι η ύπαρξη ενός σκελετού προσωπικού που θα τον αποτελούν πολύ καλά καταρτισμένοι Κύπριοι, μόνιμο προσωπικό, που θα είναι κατοχυρωμένο, και στις παρεμφερείς θέσεις θα μπορούσαν να είναι κοινοτικοί, αλλοδαποί και φοιτητές.
Υπάρχουν νέοι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη βιομηχανία;
Στα ξενοδοχειακά επαγγέλματα στρέφονται ή σπρώχνονται πλέον όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε άλλους κλάδους στο σχολείο. Στο ΤΕΠΑΚ από τις 7.000 φοιτητές μόνο 4 έθεσαν πρώτη επιλογή τα ξενοδοχειακά. Στην εποχή μου έβαζαν μέσο για να εισαχθούν στο ΑΞΙΚ, τώρα ουσιαστικά και αυτό έκλεισε.Κάνουμε παράλληλα έκκληση στους ξενοδόχους επενδυτές,  όπως επιδείξουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και αναγνώριση έργου στα διευθυντικά στελέχη και δίνοντας μας τα ανάλογα εφόδια να επιτύχουμε την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και αδυναμιών της βιομηχανίας, ειδικά στο τομέα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού προς ποιοτική βελτίωση του προϊόντος μας.

Ταυτόχρονα καλούμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ως τους πιο πιστούς μας συνεργάτες,  να συσστρατευτούν  στις δύσκολες στιγμές της βιομηχανίας προς υπερπήδηση των προβλημάτων και μαζί να δώσουμε πίσω την περηφάνια και την αξιοπρέπεια στους επαγγελματίες των  κλάδων μας.

Τέλος ως μέλη του ΠΑΣΥΔΙΞΕ δεσμευόμαστε για εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να δώσουμε στην τουριστική οικονομία της χώρας μας  τις απαιτούμενες ζωογόνες άμεσες λύσεις, ευελπιστώντας και οι υπόλοιποι να πράξουν ανάλογα.