ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΥΔΙΞΕ 9/12/12
Άγονη & Αντιαναπτυξιακή Φορολόγηση του Τουρισμού
Εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τις άκρως αντιπαραγωγικές και αντί-αναπτυξιακές συνέπειες στον τουρισμό από συγκεκριμένες πρόνοιες του μνημονίου κυβέρνησης – Τρόικα για γενική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Με πρόσχημα την «αδήριτη ανάγκη να σωθεί ο τόπος», αφαιρούνται  τα ελάχιστα αποθέματα αναπτυξιακής ικανότητας  του μόνου παραγωγικού τομέα που έμμεσα κινεί όλο το φάσμα της οικονομίας μας. Οι ισοπεδωτικές παρενέργειες  υποσκάπτουν παράλληλα το ηθικό όλου του κλάδου.
Η κακοδιαχείριση και η ερασιτεχνικά ληστρική διακυβέρνηση της οικονομίας δημιούργησαν το πρώτο πρόβλημα, ενώ ο τρόπος  προσέγγισης των μέτρων δημιουργούν δεύτερο, ακόμα μεγαλύτερο. Η υπόσχεση για ανάπτυξη και ευημερία, αντικαταστάθηκε με άγονες πολλαπλές φορολογίες, που καταρρακώνουν το ηθικό και την πίστη στο μέλλον του τόπου. Στην περίπτωση του τουρισμού προ-υπήρξε η έντονη ατολμία στην λήψη αποφάσεων για αιχμική υποδομή, π.χ. τα τουριστικά καζίνο, αλλά και στη διαχείριση της αεροπορικής προσβασιμότητας.

Ο τουρισμός, ως πηγή ανάπτυξης, μπήκε προ πολλού στο περιθώριο.  Η εποχικότητα, η υποβάθμιση της αξίας των κυπρίων εργαζομένων και η ελλιπή προσβασιμότητα ήταν τα ζητήματα, τώρα προκύπτει η άγονη φορολόγηση και οικονομική αφαίμαξη. Ο πολλαπλασιασμός του φόρου ακίνητης περιουσίας, μαζί με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις τελών και κοστών, δεν είναι απλά ένα οικονομικό βαρίδιο, είναι τρανή απόδειξη της χονδροειδούς εξίσωσης όλων των τομέων, παραγωγικών και μη.
Ο τουρισμός, ως ο πλέον αξιόπιστος και στιβαρός τομέας εισροής συναλλάγματος, αξίζει να  προστατεύεται και να ενισχύεται. Η αφαίρεση πόρων δυσχεραίνει τις επενδύσεις για κατάρτιση, ανακαινίσεις, επεκτάσεις ή ανανεώσεις εξοπλισμών.  Η αδυναμία αναπτυξιακών έργων θα διαβρώσει ακόμα ταχύτερα την ανταγωνιστικότητα μας. Πέραν τούτων, η αφαίρεση πόρων  εξασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην εργοδότηση των Κυπρίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο της ανεργίας και των κοινωνικών προβλημάτων.
Είναι άξιον απορίας πως δεν γίνονται αντιληπτές οι παρενέργειες και συνέργιες των εμφανώς αδέξιων χειρισμών. Η διόρθωση των κακώς εχόντων σε τραπεζικό σύστημα και δημόσια οικονομικά, δεν πρέπει να αφαιρεί προοπτικές ανάπτυξης και ούτε να καταρρακώνει την ψυχολογία και το ηθικό ενός λαού, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι το ελάχιστον προ-απαιτούμενο.

Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της στιγμής, καλεί όπως αφεθεί ο τουρισμός να παράγει απρόσκοπτα και δημιουργικά το μέγιστο σε εισοδήματα και αξία για την κυπριακή οικονομία. Η φορολόγηση της ακίνητης υποδομής των τουριστικών καταλυμάτων δεν ωφελεί όσο νομίζουν.  Ο τουρισμός, ως εθνικός πλούτος και πηγή εσόδων, είναι πολλαπλάσια επωφελέστερος όταν αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα του.