‘Ο θάνατος σου η ζωή μου’

Δυστυχώς μια αλήθεια που λίγοι θέλουν να πιστέψουν και έχει υιοθετηθεί ως τουριστικό μας σλόγκαν. Η τουριστική μας κατάντια, δηλαδή να στηριζόμαστε στην αποτυχία των άλλων παρά στις δικές μας προσπάθειες, μέσα από διαχρονικά λάθη, παραλείψεις και εφησυχασμό επαναλαμβάνεται. Όποτε τραντάζεται η περιοχή μας, από πολιτικό-στρατιωτικές ταραχές, τρομοκρατικά κτυπήματα και φυσικές καταστροφές το νησί μας επωφελείται. Για ακόμη μια χρονιά στεκόμαστε τυχεροί και αν κάποιοι πανηγυρίζουν ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ρεκόρ αφίξεων, πρέπει να φανούμε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε πως αυτό οφείλεται όχι αποκλειστικά σε δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες αλλά στις αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις σε ανταγωνιστικούς προορισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα το ανέλπιστο τουριστικό ρεύμα.
Η επιβεβαίωση των πιο πάνω έρχεται με τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Οκτώβριο του 2015 στην Ρωσία με την πτώχευση της Transaero που για άλλη μια φορά πιστοποίησαν την γύμνια της Κύπρου σε επίπεδο και εφαρμογής στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά τον τουρισμό, την κατά τα άλλα ‘βαριά’ βιομηχανία του τόπου η οποία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης. Για ακόμη μια χρονιά στεκόμαστε τυχεροί. Την επόμενη φορά και για αντίστοιχες περιστάσεις κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι το νησί μας θα μείνει αλώβητο.

Παρόλα αυτά ας αξιοποιήσουμε τουλάχιστον και πάλι την ‘μοναδική’ αυτή ευκαιρία που μας χαρίζεται λόγο της κατάστασης που εξελίσσεται στην Αίγυπτο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής. Δεν πρέπει να αδρανήσουμε λεπτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – Κυβέρνηση, Κ.Ο.Τ., Τουριστικοί Πράκτορες, Τοπικές Αρχές και Ξενοδόχοι,- να ενεργήσουμε άμεσα με δραστικά μετρά και να αποφύγουμε την βασική αδυναμία μας για έγκαιρη στόχευση και αποτελεσματική υλοποίηση των αποφάσεων. Σίγουρα μπορούσαμε να δράσουμε ενωρίτερα. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, επαναπαυτήκαμε και χάσαμε ήδη πολύτιμο χρόνο. Επιπρόσθετα ας μην μας κυριεύουν ψευδαισθήσεις ότι οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες και κυρίως η Biblio Globus θα διοχετεύσει όλες τις κρατήσεις με προορισμό την Αίγυπτο προς το νησί μας. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άλλοι φθηνότεροι προορισμοί όπως η Τουρκία της οποίας το τουριστικό προϊόν κοντεύει πολύ περισσότερο στα δεδομένα της Αιγύπτου. Με αυτό τον γνώμονα πρέπει να γίνουν εντατικές και άμεσες ενέργειες. Γι αυτό προτείνουμε σαν σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων τα ακόλουθα μέτρα:

1. Να δρομολογηθεί άμεσα ένας κύκλο επαφών με τις κυριότερες αεροπορικές εταιρείες και τους κορυφαίους τουριστικούς παράγοντες που πετούν προς την Κύπρο και να προσφερθούν τα κατάλληλα κίνητρα ώστε το ταξιδιωτικό πακέτο να καταστεί ανταγωνιστικό.
2. Μείωση του τέλους αεροδρομίων και κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης και φόρων δημαρχείου σε όλες τις επαρχίες για τους μήνες Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.
3. Να παραταθεί η περίοδος δρομολογίων προς την Κύπρο από αεροπορικές εταιρείες ώστε να φιλοξενηθούν στο νησί μας τουρίστες που επρόκειτο να κάνουν διακοπές στην Αίγυπτο.
4. Να διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος ειδικά για τους χειμερινούς μήνες τόσο στην Ρωσική αγορά όσο και στην Ευρώπη.
5. Η θεώρηση μας για άμεση αντιμετώπιση της εποχικότητας και η παροχή πιο ελκυστικών πακέτων διαμονής στα ξενοδοχεία είναι η σωστή διαχείριση του κόστος λειτουργίας. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να υπάρξουν επιχορηγήσεις για μείωση όσον αφορά το κόστος ενέργειας και λειτουργίας. Αυτό θα επιφέρει κατ’επεκταση μείωση κόστους στα εστιατόρια και μέσα μαζικής συγκοινωνίας και μεταφοράς τουριστών.

Τονίζουμε και πάλι πως η συλλογική άμεση διαχείριση των νέων ευκαιριών δεν μπορεί να είναι και πάλι ένα καινούργιο χιλιομασημένο και περιστασιακό σύνθημα. Από όλους εμάς εξαρτάται να μην μείνουμε για ακόμη μια φορά σε διακηρύξεις και κούφια λογία.

Βάσος Κοιλάνης
Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων