“Tips” για σωστές κρατήσεις

Ο Παγκύπριος Συνδέσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων σημειώνει τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κρατήσετε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία:

Δεκαπέντε συνολικά συμβουλές προς καταναλωτές και προς όσους επιλέξουν να κάνουν διακοπές στην Κύπρο δίδει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ). Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ σε ανακοίνωση του Συνδέσμου για καλύτερη οργάνωση όσων επιλέξουν να κάνουν τελικά εσωτερικό τουρισμό και προς αποφυγή παρεξηγήσεων με ξενοδοχεία του τόπου συμβουλεύει τα εξής για τις κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα του τόπου: 1. Καλέστε το ξενοδοχείο της αρεσκείας σας. Αν δεν σας αρέσει η προσφορά του, μην διστάσετε να εξερευνήσετε νέα ξενοδοχεία. Αν πάλι σας πουν ότι δεν έχουν ή δεν σας δίνουν, ψάξτε για το επόμενο, μπορεί να είναι και καλύτερο.
2. Οι τιμές των ξενοδοχείων δεν παραμένουν σταθερές. Δεν σας κλέβουν, ούτε σας διώχνουν, απλά διαχειρίζονται τα δωμάτιά τους όπως αυτοί πιστεύουν καλύτερα. Αρκετά ξενοδοχεία δεν το κάνουν, όμως αυτοί τελικά χάνουν!
3. Η διαθεσιμότητα δωματίων αλλάζει συνεχώς. Ακόμα και την τελευταία στιγμή υπάρχουν δωμάτια που είτε ακυρωθήκαν, είτε κάποιοι δεν μπόρεσαν τελικά να ταξιδέψουν, είτε κάποιοι άλλοι έφυγαν νωρίτερα. 4. Καλέστε κατά προτίμηση ώρες γραφείου για να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε το σωστό άτομο για να μιλήσετε. Ο νυχτοφύλακας δεν είναι ο καταλληλότερος για κρατήσεις δωματίων.
5. Ρωτήστε να σας πουν (και θα σας πουν αν είναι σωστοί) ποιος είναι ο πιο εύκολος και ελκυστικός τρόπος να κρατήσετε. Πολλοί δίνουν καλύτερη τιμή μέσω ίντερνετ, γιατί τους γλυτώνει χρόνο εργασίας. 6. Ρωτήστε για τυχόν προσφορές διαμονής (“μείνετε 2 βραδιά και πληρώστε για 1” ή παρόμοια). Αφού υπάρχουν, γιατί να μην σας τις δώσουν;
7. Ρωτήστε για τυχόν εμπλουτισμένα πακέτα (“πληρώστε για βασικό δωμάτιο και πάρτε μικρή σουίτα”, “πληρώστε για πρόγευμα και πάρτε και δείπνο” κοκ). Αν δεν ζητάς, δεν παίρνεις! Αν θέλετε να σας δίδουν πακέτα προσφορών ως να είστε ξένοι, πρέπει να αξιοποιείτε τις προσφορές όπως κάνουν αυτοί.
8. Όποιος δεν σας συμπεριφερθεί (κατά τη γνώμη σας) όπως περιμένετε σωστά, κλείστε του το τηλέφωνο και ψάξετε για αλλού. 9. Οι τιμές των ξενοδοχείων διαφέρουν κατά τύπο δωματίου και κατά περίοδο. Επίσης διαφέρουν ανάλογα με το είδος συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων συνεργατών. Ισχύει απόλυτα ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης. Εσείς ως καταναλωτής μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε 340 μέρες το χρόνο, τα ξενοδοχεία ως προμηθευτές τις υπόλοιπες 15. Αυτό σημαίνει ελεύθερη οικονομία.
10. Υπάρχουν ξενοδοχεία που πιθανόν να ζητούν ελάχιστη διαμονή 2 ή 3 ή περισσότερες μέρες για να ισχύσουν οι προσφορές τους. Είπαμε, ισχύει ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης. 11. Υπάρχουν και στην Κύπρο δεκάδες ιστοσελίδες που μπορείτε να προκρατήσετε αυτόματα ξενοδοχεία στη Κύπρο όπως ο κάθε έμπειρος τουρίστας. Μεταξύ αυτών και αρκετές κυπριακές (κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο). Οι ιστοσελίδες είναι προσβάσιμες σε όλους, φτάνει να γνωρίζετε να τις αξιοποιείτε. 12. Υπάρχουν δεκάδες ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο. Βάλτε τους να σας ψάξουν τις καλύτερες προσφορές που υπάρχουν. Αυτή είναι η δουλειά τους (απλώς κάποιοι το παραμέλησαν).
13. Μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο απευθείας από τις ιστοσελίδες σχεδόν όλων των ξενοδοχείων. Κοιτάξτε και εκεί για ό,τι πιο συμφέρον (αν το κύριο κριτήριό σας είναι η τιμή). Ή ζητάτε ένα καλύτερο τύπο δωματίου, ή να σας κρατήσουν το δωμάτιο μέχρι αργά το απόγευμα, ή κάτι επιπλέον, αν μπορούν, μάλλον θα σας το δώσουν. Είστε καταναλωτής και έχετε δύναμη, αξιοποιείστε την!
14. Για να επιβεβαιώσετε ότι η τιμή που πήρατε είναι λογική, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν συγκρίσεις τιμών ξενοδοχείων. Είτε του ιδίου ξενοδοχείου από διάφορους οργανωτές, είτε διαφόρων ξενοδοχείων μεταξύ τους. Προσέξτε όμως τι υπηρεσίες προσφέρει ο καθένας (με πρόγευμα;, με τι ανέσεις στο δωμάτιο;, πού κοιτάζει το δωμάτιο; Συγκρίνετε φασόλια με φασόλια).
15. Μην ξεχνάτε, υπάρχουν παντού οι άριστοι, οι καλοί, οι μέτριοι και οι άλλοι. Η επιλογή είναι δική σας πάντοτε. Αν αξιοποιήσετε ορθά την εξουσία που έχετε ως καταναλωτές, τότε, όχι μόνο θα επωφεληθείτε εσείς, αλλά παράλληλα θα βοηθήσετε την ξενοδοχειακή βιομηχανία να βελτιωθεί. Δεν υπάρχουν κλέφτες, υπάρχουν μέτριοι έμποροι δωματίων. Μην τους προτιμάτε!

Κωδικός άρθρου: 879328

ΠΟΛΙΤΗΣ – 22/06/2009, Σελίδα: 16