Ανεκμετάλλευτοι τουριστικοί υδρογονάνθρακες!

«Ο χειμερινός τουρισμός είναι ένα «τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων» προς εξόρυξη. Ανεκμετάλλευτοι υδρογονάνθρακες μπορούν να χαρακτηριστούν επίσης βιωματικές μορφές τουρισμού όπως ο καταδυτικός, ο ορεινός και ο ναυτοπολιτιστικός».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ κος Πόλυς Καλλής στη διάρκεια της 29ης Γ.Σ. του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στις 9/12/2011 παρουσία της Υπουργού Ε.Β. και Τουρισμού και της τουριστικής ηγεσίας του τόπου.

Στη συνέλευση απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κα. Πραξούλλα Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ κ. Αλέκος Ορουντιώτης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης.
«Ο τουρισμός αποτέλεσε τη μόνη ευχάριστη νότα σε ένα θερμό και εκρηκτικό σκηνικό του 2011» ανέφερε στην ομιλία του ο κος Καλλής. Οι τουριστικές επιδόσεις της χρονιάς ξεπερνούν το 10% αφού αξιοποιήθηκαν οι ευκαιρίες της αγοράς και οι συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που εξισορρόπησε τις μειώσεις του προϋπολογισμού. Η αυξημένη ζήτηση από τη Ρωσία άνοιξε προοπτικές και πιθανόν να είναι δόκιμη λύση κατά της εποχικότητας.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται πως το ποσοστό πληρότητας των υπαρχόντων κλινών σε ολόχρονη βάση ανέρχεται μόνο στο 47%, σε σύγκριση με 60% το 2001, την μέχρι τώρα καλύτερη τουριστική χρονιά. Υποδομή δισεκατομμυρίων παραμένει σε απραξία κατά 50% γεγονός που έπρεπε να απασχολεί ενεργητικότερα. Οι επιδόσεις εκτός σαιζόν, σε εισοδήματα, πληρότητες και απασχόληση είναι μέτριες. Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ θεωρεί πως μόνο ο διπλασιασμός των επιδόσεων μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός στόχος!
«Οι προοπτικές για την νέα χρονιά, ανάφερε ο κος Καλλής, είναι ενθαρρυντικές σε ρευστό όμως περιβάλλον». Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ εξέφρασε δυσφορία για την περαιτέρω μείωση της χορηγίας που πιθανό να μην δουν θετικά οι αγορές με κίνδυνο να φρενάρει η ανοδική πορεία.
Η αειφόρος αξία του τουρισμού βρίσκεται στη μετεξέλιξη του από μαζικό εμπόρευμα σε γνήσιο, αυθεντικό και βιωματικό προϊόν. Σε θέματα ποιότητας και τουριστικής συνείδησης φαίνεται πως «το τρυπάνι της φιλοξενίας χρειάζεται να πάει βαθύτερα», τόνισε ο κος Καλλής δανειζόμενος το λεξιλόγιο των ημερών.

Κατά την διάρκεια της Γ.Σ. έγιναν οι καθιερωμένες ετήσιες βραβεύσεις του ΠΑΣΥΔΙΞΕ. Ο κος Μιχάλης Ευαγγελίδης ανακηρύχτηκε σε «Προσωπικότητα Φιλοξενίας 2011» για την ενεργό προσφορά στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ ο κος Γιώργος Γεωργιάδης βραβεύτηκε ως «Προσωπικότητα Τουρισμού 2011» για την διαχρονική προσφορά του.

 

Ομιλία Προέδρου 2011

Σας καλωσορίζουμε εγκάρδια στην 29η γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΔΙΞΕ.

Η ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής χρονιάς βρίσκει τον κλάδο σε θετικό πρόσημο με αξιόλογα αποτελέσματα.
Η σαιζόν κατέγραψε  αυξήσεις σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες περιόδους, τόσο σε πληρότητες όσο και  σε εισοδήματα, γεγονός που δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί.
Πρώτα κάνουμε την οφειλόμενη θετική μνεία, σε όσους εργάστηκαν μεθοδικά, μα κυρίως αποτελεσμα-τικά για να επιτευχτεί αυτή η άνοδος.
Τα αποτελέσματα  οφείλονται σε ενέργειες που αξιοποίησαν τις ευκαιρίες της αγοράς αλλά και στις συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή.
Ευτυχώς οι συγκυρίες μας ευνόη-σαν και   εξισορρόπησαν τις δραστικές μειώσεις του προϋπολογισμού προβολής του ΚΟΤ.
Η έκρυθμη κατάσταση όμως στις αραβικές χώρες δεν θα κρατήσει επ’ άπειρον.
Προκαλεί προς τούτο ιδιαίτερη ανησυχία η  περαιτέρω μείωση της κρατικής χορηγίας προς τον ΚΟΤ.
Φαίνεται, πως θέλουμε να δοκιμάσουμε τις αντοχές των τουριστικών αγορών!

Η φετινή οικονομική ανάκαμψη μπορεί να θεωρηθεί παράλληλα αποτέλεσμα του φυσιολογικού κύκλου της οικονομίας. Αφού  ο τουρισμός βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, η αγορά  αυτορυθμίστηκε μέσω των διορθωτικών μέτρων  και τελικά η ζήτηση αποκαταστάθηκε.
Η φετινή επιτυχία είναι επίσης αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης από τη Ρωσία.
Οι προοπτικές από την τεράστια αυτή αγορά είναι ευοίωνες και μπορεί να αποτελέσει  αντίβαρο στην αγγλική ολιγοκρατία.
Η αυξανόμενη αυτή ζήτηση από τη Ρωσία, ίσως να προσφέρεται και ως δόκιμη λύση κατά της εποχικότητας.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως μπορεί να παραγνωρίζεται η ουσιώδη συμβολή των Βρετανών στην ευημερία του Κυπριακού τουρισμού.
Θεωρούμε φρόνιμο να κρατηθούν δίκαιες ισορροπίες και αμεροληψία έναντι όλων των χωρών προέλευσης.
Δίκαιες ισορροπίες σημαίνει να στηρίζουμε κάθε αγορά με βάση τις ευαισθησίες της και τις δυνατότητες της.

Η ευφορία της στιγμιαίας υπερ-ζήτησης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μονολιθικές λύσεις και απεστίαση από τον στόχο της ποιοτικής αναβάθμισης του προϊόντος μας, και της όσο το δυνατό ευρύτερης πελατειακής μάζας.
Οι προοπτικές  για την νέα χρονιά φαίνονται ενθαρρυντικές σ’ ένα όμως ρευστό περιβάλλον αναφορικά με τις κινήσεις των ανταγωνιστών, αλλά και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης.
Ενισχυτικό στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο ήμισυ του 2012 καθώς και η καλπάζουσα ζήτηση από τη Ρωσία.

Ο τουρισμός σε αριθμούς

Η μελέτη των αριθμών αποτελεί  το βασικότερο εργαλείο στη λήψη αποφάσεων.
Σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής, πολιτικής απασχόλησης και επανεπένδυσης, πέραν από τα βραχυπρόθεσμα, λαμβάνονται υπόψη και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία, για ορθότερη διαχείριση πόρων και προοπτικών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο τουρισμός παρουσίασε αυξήσεις σε σύγκριση με τα περσινά αποκαρδιωτικά νούμερα.
Οι πληρότητες έχουν αυξήσεις πέριξ του 11%, ενώ τα εισοδήματα θα κυμανθούν ελαφρώς πιο πάνω.

Πέραν της σύγκρισης  με την προηγούμενη χρονιά, καλό είναι να γίνεται σύγκριση με τις κορυφαίες χρονιές, όπως για παράδειγμα με το εξαιρετικό 2001, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις εκάστοτε παραμέτρους και δεδομένα
Μια εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η απόδοση σε σύγκριση με το ύψος των επενδύσεων. Το ποσοστό πληρότητας των υπαρχόντων κλινών σε ολόχρονη βάση ανέρχεται μόνο στο 47%, ενώ στη μέχρι τώρα καλύτερη τουριστική χρονιά ανήλθε κοντά στο 60%!

Κονδύλια στην κάθοδο ή στην άνοδο;

Ο τουρισμός κατά τις προσφιλείς εκφράσεις όλων διαχρονικά, αποτελεί τον στυλοβάτη ή την ατμομηχανή της οικονομίας.
Λεκτικά όλοι συμφωνούν για την πολλαπλασιαστική αξία του, στους προϋπολογισμούς ισχύει άλλη λογική.
Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ εκφράζει την απογοήτευση του για τη μείωση της κρατικής χορηγίας προς τον ΚΟΤ, που εξ αντικειμένου θα στερηθεί η προβολή και η ανάπτυξη. Τα κονδύλια προώθησης δεν έπρεπε να μειωθούν.
Η διατήρηση της ψηλής ζήτησης σημαίνει θετικό κλίμα αγοράς, όφελος για τις επιχειρήσεις, για την απασχόληση και την εθνική οικονομία.
Οι μειώσεις στα κονδύλια θα φρενάρουν την ανοδική πορεία, την στιγμή που οι ανταγωνιστές θα ενδυναμώνουν τις προωθητικές ενέργειες και θα μειώνουν τις τιμές των πακέτων τους.
Όταν δε, κάνει την εμφάνιση της η ύφεση, τα εκ των υστέρων μέτρα θα ληφθούν υπό την πίεση του ανταγωνισμού, σε αρνητικό κλίμα αγοράς, με μειωμένη απασχόληση και μειωμένα εισοδήματα.
Και κάτι ακόμα. Αν κάποιοι πραγματικά πίστεψαν πως ο θερινός τουρισμός τα βγάζει πέρα χωρίς προώθηση, όφειλαν να ρίξουν το βάρος της προσοχής τους στη βελτίωση και ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.

Σταθερή Αξία ο Τουρισμός.

Ο τουρισμός φαίνεται να επανακτά μέρος της οικονομικής αξίας του και δείχνει πως αποτελεί ακόμα σταθερή εγγύηση οικονομικής δραστηριότη-τας, ίσως τη μοναδική ακόμα  χειροπιαστή στηv Κύπρο. Με τεράστια περιθώρια βελτίωσης.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη μεγάλη προοπτική που διανοίγουν στη χώρα μας τα ενεργειακά κοιτάσματα.
Είναι ευχή όλων μας να μην βρεθούν στο δρόμο μας ανυ-πέρβλητα γεωπολιτικά διλήμματα.
Ευχόμαστε αυτή τη φορά να φανούμε ωριμότεροι από ότι φανήκαμε στον χρηματοπιστωτικό και στον τομέα τεχνολογίας.
Ευχόμαστε τα κοιτάσματα να είναι η αιτία για να ευημερήσουν ειρηνικά οι γενιές των παιδιών μας και να είναι η εγγύηση ευημερίας για πολλές γενιές Κυπρίων.
Αυτό είναι εφικτό, μόνο αν έκλεισε στα μυαλά όλων μας, ο κύκλος του εύκολου τοξικού κέρδους και αν επανέλθουν σιγά σιγά το φιλότιμο και η φιλεργασία.
Εκεί βλέπουμε εμείς τη μακροπρόθεσμη ευτυχία αυτού του λαού.

Ο τουρισμός είναι σταθερή αξία στο εθνικό προϊόν και στην απασχόληση.
Η φιλοξενία ταίριαζε καλύτερα στην πατροπαράδοτη φιλικότητα μας πριν να πιαστούμε στα δίκτυα του οικονομικού συστήματος.
Τα φυσικά αποθέματα ήλιου και θάλασσας είναι ανεξάντλητα, ενώ τα αποθέματα τουριστικής συνείδησης δείχνουν τάσεις προς εξάντληση. Φαίνεται, ότι «το τρυπάνι στο οικόπεδο της φιλοξενίας χρειάζεται να πάει βαθύτερα».

Όσο και αν ακούγεται γραφικό ο τουρισμός είναι χρυσοφόρος εθνικός πλούτος, εάν ειδωθεί στις σωστές παραμέτρους:
1η παράμετρος: Τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν υπάρχει περιθώριο υπερκερδών.
2η παράμετρος: O διεθνής ανταγωνισμός είναι έντονος και υπάρχει επιρρέπεια σε εξωγενείς κρίσεις. Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι διεθνοποιημένο και δεν σηκώνει αρρυθμίες.
3η παράμετρος: H επιχειρηματική φιλοξενία υπόκειται στην αίρεση μιας αναπτυγμένης τουριστικής συνείδησης.

Τι είναι «τουριστική συνείδηση» είναι σε θέση να αντιληφθούν μόνο όσοι την έχουν διδαχθεί μέσω των εξειδικευμένων σπουδών τους και των μετέπειτα εμπειριών τους.
Ο τουρισμός χρειάζεται ψηλότερη τουριστική συνείδηση. Αντί αυτού, όλο και περισσότερες μονάδες τυγχάνουν διαχείριση «δίκην αποθέματος δωματίων».
Αυτή είναι η τέλεια μορφή μαζικού τουρισμού.
Αυτό επιφέρει μείωση της ανταγωνιστικής αξίας, μείωση της τιμής, μείωση των μισθών, μείωση της επικερδότητας και άρα μείωση της αξίας του τομέα στη κοινωνία. Ο τέλειος φαύλος κύκλος!

Η αειφόρος επιτυχία βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.
Στη μετεξέλιξη του τουριστικού προϊόντος από μαζικό εμπόρευμα σε γνήσιο, αυθεντικό και βιωματικό προϊόν.
Αυτό προσφέρει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη ικανοποίηση πελατών, καλύτερες τιμές, λιγότερο ανταγω-νισμό, περισσότερη απασχόληση και τελικά μεγαλύτερη αξία στην κοινωνία.
Η διαφορά μεταξύ διοίκησης επιχειρήσεων και διεύθυνσης ξενοδοχείων είναι η «τουριστική συνείδηση».

—————————
Η επιμήκυνση της περιόδου
Εκφράσαμε ήδη την ευαρέσκεια μας για τα φετινά θετικά αποτελέσματα. Οι θερινές επιδόσεις είναι όμως αναμενόμενες.
Το μεγάλο στοίχημα παραμένει ο περιορισμός της εποχικότητας.
Με το τέλος του Οκτώβρη γίνεται πέραν από εμφανής η ανεπάρκεια της εξειδικευμένης υλικής υποδομής, της προσβασιμότητας και η απουσία τουριστικών δραστηριοτήτων.
Το κυριότερο, είναι εμφανής η απουσία μεγαστόχου, προσήλω-σης και οράματος.
Οι εκτός σαιζόν επιδόσεις δεν ικανοποιούν.
Ούτε σε εισοδήματα, ούτε σε πληρότητες, ούτε σε απασχόληση.
Τα αποτελέσματα θα θεωρούνται ικανοποιητικά μόνο με διπλασιασμό των επιδόσεων, όπως και στο (διπλασιασμό του) βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών!

Ο χειμερινός τουρισμός δεν ευδοκιμεί γιατί δεν  πιστεύουμε στην ικανότητα μας και στην καταλληλότητα της υποδομής μας.
Ως αποκορύφωση, μας προέκυψε η μείωση των κονδυλίων που αναπόφευκτα επηρεάζει ακόμα περισσότερο τη χειμερινή τουριστική ανάπτυξη.
Το όραμα για επιτυχημένο χειμερινό τουρισμό εδράζεται σε δύο πυλώνες.
•Πρώτο στην αποσύνδεση του τουρισμού από καιρό και αναψυχή και
•δεύτερο στην εξειδικευμένη υποδομή.
Η αυτόματη σύνδεση του τουρισμού με ήλιο, θάλασσα και αναψυχή είναι βαθειά ριζωμένη στην αντίληψη μας περί παραθερισμού.

Ο εκτός θέρους τουρισμός θα ευδοκιμήσει
•αν τον αποσυνδέσουμε από τις καιρικές συνθήκες, ή τις θερινές διακοπές
•αν ίσως διασυνδέσουμε καλύτερα τον τουρισμό με όλων των ειδών τουριστικές  δραστηριότητες που κατά καιρούς επισημαίνονται
•αν διαμονή σε ξενοδοχείο δεν σημαίνει κατά ανάγκη διακοπές
•αν δούμε την Κύπρο σαν κρίκο στην αλυσίδα επίσκεψης σε Ιερουσαλήμ, πυραμίδες, Ακρόπολη κλπ.

Για όλα αυτά απαιτείται εξειδικευμένη, επαρκής, διαφορο-ποιημένη και ευφάνταστη υποδομή.
•Υποδομή έργων,
•υποδομή εκδηλώσεων,
•υποδομή ανθρώπων
•και ύψιστο βαθμό τουριστικής συνείδησης.

Με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση για επίμονη εργασία.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο, όμως η απραξία, δεν θα εξορύξει τους τουριστικούς υδρογονάνθρακες!
Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ δημοσίευσε εδώ και 3 χρόνια μελέτη-πρόταση με θέμα το χειμερινό τουρισμό.
Είτε δεν κρίθηκε αρκούντως σημαν-τική ή δεν μελετήθηκε όσο έπρεπε.
Παρά τη συμπερίληψη σχετικών δράσεων στο νέο στρατηγικό σχέδιο του ΚΟΤ, ένα χρόνο μετά, δεν φαίνεται να μετουσιώνονται σε πράξεις.
Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος «χειμερινός τουρισμός» έχει περιθώρια σημαντικής βελτίωσης.
Ο χειμερινός τουρισμός είναι ένα «τεράστιο κοίτασμα υδρογοναν-θράκων» προς εξόρυξη.

Υλική Υποδομή
Οι πλείστοι ανταγωνιστικοί προο-ρισμοί, ακόμα και τα κατεχόμενα εδάφη μας, έχουν ολοκληρώσει αξιόλογη αιχμική υποδομή.
Την ίδια ώρα εμείς μελετούμε ακόμα προσφορές.
Συνεπώς εάν και εφόσον προχωρήσει η κατασκευή των γηπέδων γκολφ και μαρίνων δεν θα έχουν την προσδοκώμενη τουριστική αξία, λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης.
Το δε θέμα τουριστικών καζίνο μετατράπηκε σε ανατολικό ζήτημα.
Πέραν από αυτά η προσέλκυση εξειδικευμένου ποιοτικού τουρισ-μού προϋποθέτει εξειδικευμένη υποδομή αξιώσεων και σε άλλους τομείς.
Τέτοιοι είναι ο καταδυτικός, ο ορεινός, ο ναυτο-πολιτιστικός και ο ιστορικός τουρισμός.

Καταδυτικός τουρισμός.  

Καταδυτική υποδομή σημαίνει
•ικανοποιητικό αριθμό κατά-δυτικών πάρκων,
•πολυάριθμους τεχνικούς υφά-λους,
•υποβρύχια ναυάγια ή αρχαι-ολογικά ευρήματα,
•ακόμα και υποβρύχιους χώρους αναψυχής ή εστίασης.

Ο καταδυτικός και υποβρύχιος πλούτος αποτελεί ακόμα ένα τεράστιο απόθεμα «ανεκμετάλ-λευτων υδρογονανθράκων».

Ορεινός τουρισμός.
Η επιδιόρθωση πεπαλαιωμένων οικοδομών είναι μια ορθή ενέργεια, με μικρή όμως τουριστική συμβολή.
Η οροσειρά του Τροόδους επείγει να αποκτήσει σύντομα ολοκληρωμένα σύγχρονα  κέντρα ορεινών δραστηριοτήτων.
(χιονοδρομικό, περιπατητικό, περιβαλλοντικό, αναρριχητικό, ορεινή ποδηλασία, ορεινό αθλητισμό, μελέτη φύσης, δασικό τουρισμό  κοκ).
Χρειάζονται κοινότητες – πρότυπα που θα αναδεικνύουν ολοκληρωμένα με βιωματικό τρόπο τη γεωργική και βιοτεχνική παράδοση.
Κάτι που αναμένει ο επισκέπτης γιατί όπου αλλού πάει το συναντά.

Ναυτικός τουρισμός.

Η δημιουργία ναυταθλητικής και ναυτοπολιτιστικής υποδομής θα άνοιγε διάπλατα νέους ορίζοντες. Εν μέσω τριών ηπείρων θα μπορούσαμε να γίνομε «σήμα κατατεθέν ναυτικής κουλτούρας».

Σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν.

H ιστορία μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η μουσειακή υποδομή οφείλει να μετεξελιχτεί σε ζωντανή βιωματική υποδομή, κάτι σαν μηχανή του χρόνου που να ξεναγεί βιωματικά στην πολύπλευρη ιστορία μας, όλων των περιόδων.

Τουριστική μελέτη του 1962 κάνει αναφορά σε αναβίωση ρωμαϊκών λουτρών, σε αρχαία συμπόσια σε κάστρα, σε αναβίωση αγροτικής ζωής ως  βιωματικές εμπειρίες. Πέρασαν 50 χρόνια, χωρίς οι εισηγήσεις αυτές να βρουν το δρόμο της υλοποίησης.

Στο σημείο αυτό απευθύνουμε τα συγχαρητήρια μας στους ανθρώπους που μάχονται μέσω άλλων κλαδικών συνδέσμων για την ανάπτυξη του επιπέδου της υποδομής και συνείδησης μας. Τέτοιοι είναι
•ο Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού,
•ο Σύνδεσμος Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων,
•ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων,
•του Τουρισμού Ευεξίας,
•του Ιατρικού Τουρισμού και άλλων