Υπονομεύει την  εγχώρια τουριστική κίνηση η άδικη κριτική

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων  (ΠΑΣΥΔΙΞΕ) εκφράζει έντονα την δυσφορία του για την αμφίβολου ορθότητας κριτική που εξασκείται από υψηλά ιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους και που τείνει να υπονομεύσει την επιλογή κυπριακών ξενοδοχείων από τους Κυπρίους παραθεριστές για τις θερινές διακοπές τους.
Σε πρόσφατες δηλώσεις ανωτάτων κρατικών αξιωματούχων  επικρίνονται οι ξενοδόχοι  «  γιατί ενώ ζητούν διαρκώς μειώσεις στις φορολογίες και χορηγίες και τους έχουν δοθεί γενναιόδωρα κίνητρα, δεν προχωρούν σε μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια». Η πηγή πληροφόρησης των αποτελεί κατά τα φαινόμενα η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Εστιατορίων  Ξενοδοχείων (ΔΤΚ)  τον μήνα Μάιο κατά 7%  σε σύγκριση με τον Μάιο 2008.
Μια μικρή έρευνα επί του θέματος (στοιχεία 2-2006) καταδεικνύει πως ο ΔΚΤ καθορίζεται από τις τιμές των 4 αστικών κέντρων (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο) και άρα δεν γίνεται καν τιμοληψία λόγου χάριν από την επαρχία Αμμοχώστου. Κυριότερα όμως  συντελεστές στάθμισης του υπό αναφορά Δείκτη, αποτελούν οι  τιμές εστιατορίων, καντινών, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, ταχυφαγείων και ντελιβερυ στα αστικά κέντρα. Η στάθμιση των τιμών των ξενοδοχείων στον εν λόγω δείκτη είναι σχεδόν περιθωριακή, περίπου όσο οι τιμές των καντινών. Ακόμη  απομένει να μας πουν ποια τιμή λαμβάνεται υπόψη (τιμή καταλόγου ΚΟΤ, τιμή διαδικτύου, τιμή απευθείας κράτησης κοκ).
Διαβεβαιώνουμε τον Κύπριο καταναλωτή ότι τα υπό αναφορά στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Είμαστε πέραν για πέραν πεπεισμένοι πως οι μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία υπερβαίνει το 10%, άρα κατά πολύ το ύψος των δοθέντων χορηγιών. Χορηγίες που μετακυλήσαμε στους πελάτες. Όσοι έχουν εμπεριστατωμένα αντίθετα στοιχεία ας τα δημοσιεύσουν.
Καλούμε τους κρατικούς και πολιτειακούς φορείς να δείχνουν λιγότερο απαξιωτισμό  και περισσότερο θετικό πνεύμα στις όποιες περί τουρισμού δηλώσεις τους. Καλούμε παράλληλα και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πλήρως τεκμηριωμένα τις όποιες δήθεν καταγγελίες. Name and shame για όλους και για όλα!