Αξιοποιείται μόνο κατά 50% η τουριστική υποδομή!
«Ο χειμερινός τουρισμός είναι ένα «τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων» προς εξόρυξη.  Ανεκμετάλλευτοι υδρογονάνθρακες μπορούν να χαρακτηριστούν επίσης βιωματικές μορφές τουρισμού όπως ο καταδυτικός, ο ορεινός και ο ναυτοπολιτιστικός».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ κος Πόλυς Καλλής στη διάρκεια της 29ης Γ.Σ. του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στις 9/12/2011 παρουσία της Υπουργού Ε.Β. και Τουρισμού και της τουριστικής ηγεσίας του τόπου.

Στη συνέλευση απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κα. Πραξούλλα Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ κ. Αλέκος Ορουντιώτης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης.
«Ο τουρισμός αποτέλεσε τη μόνη ευχάριστη νότα σε ένα θερμό και εκρηκτικό σκηνικό του 2011» ανέφερε στην ομιλία του ο κος Καλλής. Οι τουριστικές επιδόσεις της χρονιάς ξεπερνούν το 10% αφού αξιοποιήθηκαν οι ευκαιρίες της αγοράς και οι  συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που εξισορρόπησε τις μειώσεις του προϋπολογισμού. Η αυξημένη ζήτηση από τη Ρωσία άνοιξε προοπτικές και πιθανόν να είναι δόκιμη λύση κατά της εποχικότητας.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται πως το ποσοστό πληρότητας των υπαρχόντων κλινών σε ολόχρονη βάση ανέρχεται μόνο στο 47%, σε σύγκριση με 60% το 2001, την μέχρι τώρα καλύτερη τουριστική χρονιά. Υποδομή δισεκατομμυρίων παραμένει σε απραξία κατά 50% γεγονός που έπρεπε να απασχολεί ενεργητικότερα. Οι επιδόσεις εκτός σαιζόν, σε εισοδήματα, πληρότητες και απασχόληση είναι μέτριες. Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ θεωρεί πως μόνο ο διπλασιασμός των επιδόσεων μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός στόχος!

«Οι προοπτικές για την νέα χρονιά, ανάφερε ο κος Καλλής,  είναι ενθαρρυντικές σε ρευστό όμως περιβάλλον». Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ εξέφρασε δυσφορία για την περαιτέρω μείωση της χορηγίας που πιθανό να μην δουν θετικά οι αγορές με κίνδυνο να φρενάρει η ανοδική πορεία.
Η αειφόρος αξία του τουρισμού βρίσκεται στη μετεξέλιξη του από μαζικό εμπόρευμα σε γνήσιο, αυθεντικό και βιωματικό προϊόν. Σε θέματα ποιότητας και τουριστικής συνείδησης φαίνεται πως «το τρυπάνι της φιλοξενίας χρειάζεται να πάει βαθύτερα», τόνισε ο κος Καλλής δανειζόμενος το λεξιλόγιο των ημερών.

Κατά την διάρκεια της Γ.Σ. έγιναν οι καθιερωμένες ετήσιες βραβεύσεις του ΠΑΣΥΔΙΞΕ. Ο κος Μιχάλης Ευαγγελίδης ανακηρύχτηκε σε «Προσωπικότητα Φιλοξενίας 2011» για την ενεργό προσφορά στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ ο κος Γιώργος Γεωργιάδης βραβεύτηκε ως «Προσωπικότητα Τουρισμού 2011» για την διαχρονική προσφορά του.