ALL INCLUSIVE και εταιρική κοινωνική ευθύνη

Αναγκαία η εξισορρόπηση των διάφορων μορφών τουρισμού

Εκφράζουμε ανησυχία για την εξάπλωση της μονοδιάστατης μορφής διακοπών τύπου ALL INCLUSIVE σε βάρος άλλων μορφών τουρισμού και θεωρούμε πως υπάρχει  ζήτημα μελλοντικών αρνητικών επακόλουθων για το τουρισμό μας, αλλά επιπλέον αναφύεται ζήτημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Καταρχάς όπου τα πακέτο ALL INCLUSIVE  λειτουργεί ορθολογιστικά και ποιοτικά αποτελεί εμπλουτιστική μορφή, ειδικά σε CLUB HOTELS ή σε απομονωμένα συγκροτήματα, που είναι όμως η εξαίρεση του κανόνα.
Οι ενδοιασμοί  μας εστιάζονται σε δύο ζητήματα. Πρώτα στον άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης των εκτός των ξενοδοχείων υπηρεσιών που θα υποβαθμίσει τα  τουριστικά θέρετρα με αντίκτυπο στα ίδια τα ξενοδοχεία. Η συνολική επικράτηση μια μέτριας μορφής ALL INCLUSIVE θα είναι μπούμερανγκ, γιατί θα φέρει παρακμή και απονέκρωση των περιοχών, που θα οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης και στη φυγή τελικά των οργανωτών και τουριστών, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας με όλα τα συνεπακόλουθα.

Ύστερα η μαζικοποίηση με τη μέτρια μορφή που καθιερώνεται προκαλεί στις πλείστες περιπτώσεις σοβαρό ζήτημα χαμηλού επιπέδου ποιότητας και τελικά θα μειώσει μακροπρόθεσμα την αξία των ιδίων των μονάδων και άρα του τουριστικού προϊόντος ευρύτερα.
Έχουμε, ως σύνδεσμος,  τοποθετηθεί στο παρελθόν πως η μορφή αυτή διακοπών  πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά των υπαρχόντων μορφών. Η διατήρηση της πολύπλευρης εξω– ξενοδοχειακής υποδομής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που ωφελεί παράλληλα όλη την τοπική κοινωνία. Τα ψηλά ποιοτικά κριτήρια διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των μονάδων μας και την αξία μας ως προορισμός, πράγμα που αποτελεί δεδηλωμένη πολιτική όλων μας.

Καλούμε τους τουριστικούς εταίρους να αντιμετωπίζουν το θέμα με περισσότερη εταιρική κοινωνική ευαισθησία.  Καλούμε τους αρμόδιους τουριστικούς και τοπικούς φορείς, καθώς και τα επιμελητήρια να πάρουν πρωτοβουλίες για βελτίωση του βαθμού εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ευρύτερα στις τουριστικές περιοχές.  Η διενέργεια έρευνας για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του ALL INCLUSIVE θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει.

Καλούμε συνάδελφους και επιχειρηματίες ξενοδόχους όπως με την σειρά τους αντιμετωπίσουν το ζήτημα με την απαιτούμενη διορατικότητα. Προτείνουμε συνεργασίες για κοινά τουριστικά πακέτο, όπου και οι ενδιαφερόμενοι εκτός των ξενοδοχείων επιχειρηματίες να επιζητήσουν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο γιατί κάθε κρίση μπορεί να εμπεριέχει και ευκαιρίες. Στόχος μας πρέπει να είναι η συνεργασία και η επιτυχία όλων των ενδιαφερομένων.

Θα συνδράμουμε με την σειρά μας ενεργά σε όποιες σοβαρές πρωτοβουλίες εξαγγελθούν ώστε  να βελτιωθεί το αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη τουριστική βιομηχανία.