Μείζον εθνικό θέμα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Η πρωτόγνωρη κρίση μετατρέπεται σε υπέρτατο τεστ κοπώσεως για την προοπτική της χώρας μας. Ο τουριστικός τομέας καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο, έχει όμως να αντιμετωπίσει σημαντικές ενδογενείς και εξωγενείς προκλήσεις.
Κύριο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η αναπτυξιακή πολιτική και η μετακίνηση των ουκ ολίγων εμποδίων στην πορεία για βελτίωση των προοπτικών του τουρισμού. Αποστολή είναι να παρέχονται στην αγορά ευμενέστερες συνθήκες επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.
Σε τούτες τις κατακλυσμιαίες συνθήκες, τίθεται ξανά επιτακτικά, το θέμα της αξιοποίησης της τουριστικής υποδομής για ολόχρονη απασχόληση και ολόχρονη εισαγωγή τουριστικού συναλλάγματος.
Η αντιμετώπιση της εποχικότητας είναι πλέον μείζον εθνικό θέμα. Δεν είναι πλέον θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης. Υποδομή δισεκατομμυρίων και δεκάδες χιλιάδες απασχολούμενοι μπαίνουν στο ψυγείο για 5 μήνες. Αντί να παράγουν αξία και προοπτική για τον τόπο, παράγουν κόστος και απογοήτευση.  Η αξιοποίηση της υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού για τουλάχιστον ακόμα 3 μήνες, θα είναι το πρώτο μάθημα από το πάθημα των τραπεζών. Θα είναι η πρώτη πρόκληση που θα γίνει ευκαιρία.
Το κύριο πρόβλημα προς την πορεία ολόχρονης αναζωογόνησης βρίσκεται στον ανεπαρκή συντονισμό και στην ελλιπή κατανόηση των τουριστικών ζητημάτων.
Αναμένεται από την προεδρία της Δημοκρατίας να διαδραματίσει τον πλέον καθοριστικό ρόλο, διορίζοντας Επίτροπο Τουριστικής Ανάπτυξης για συντονισμό όλων των υπουργείων και υπηρεσιών με πρώτο θέμα την εποχικότητα.
Επιπλέον αναμένεται από το αρμόδιο υπουργείο να επιδείξει αυξημένο ενδιαφέρον και να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στους καθ’ ύλην αρμόδιους. Καλούνται όλα τα λοιπά υπουργεία να δουν με περισσότερη ευαισθησία τα θέματα που αφορούν τις όποιες διευκολύνσεις ή μετακίνηση εμποδίων στην κάθοδο επισκεπτών και συναλλάγματος στην χώρα μας, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, με προϋπολογισμό εκατομμυρίων και πληθώρα στελεχών, έχει τώρα την ευκαιρία να αποδείξει την αναπτυξιακή του ικανότητα και τον ενθουσιασμό που τον διακατέχει.  Ο χειμερινός τουρισμός πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί. Η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση. Ούτε δικαιολογεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες του σημαντικού αυτού οργανισμού.
Το ζήτημα της εποχικότητας πρέπει να αναδειχθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Ο προγραμματισμός ανάπτυξης πρέπει να αρχίσει άμεσα, ώστε το τέλος της θερινής σαιζόν να μας βρει έτοιμους για υλοποίηση.
Μοναδικός γνώμονας να είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας αύξησης της επισκεψιμότητας  της Κύπρου. Η ύπαρξη πληθώρας συνδέσμων και οργανώσεων δεν δείχνει να βοηθά ουσιαστικά, οι προκηρύξεις και διακηρύξεις δεν αποδίδουν, γιατί ως τώρα δεν υπήρξε η αναγκαία πολιτική βούληση να γίνουν τομές.
Θα πρέπει να μπουν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν τον χειμερινό τουρισμό. Όραμα και αποστολή του ΚΟΤ, επάρκεια δομών, αποτελεσματικότητα αρμοδίων, εξεύρεση πόρων ανάπτυξης και προβολής,  πολιτική απασχόλησης και ανεργιακού, συμβατικές εργασιακές σχέσεις, εργασιακό κόστος, αναπτυξιακά κίνητρα, κόστος ενέργειας,  πολυνομία και αναποτελεσματικότητα, προσβασιμότητα, θεωρήσεις διαβατηρίων από τρίτες χώρες, κόστος αεροδρομίων και πτήσεων, ανελαστικότητα τιμών, εμπλουτισμός τουριστικής υποδομής, αδυναμία προσέλκυσης επισκεπτών, αναποτελεσματικότητα μάρκετινγκ, θέματα εξειδικευμένου τουρισμού, θέματα κουλτούρας και επιμόρφωσης, εμπλοκή παρεμφερών τουριστικών υποδομών, εμπλοκή δημοτικών αρχών. Αυτά είναι μέρος μιας πλειάδας θεμάτων που ενώ όλοι γνωρίζουν, κανένας δεν έχει γενική αρμοδιότητα να συντονίσει, και προπάντων να πάρει αποφάσεις.
Εν μέσω της τερματικής οικονομικής κατάστασης καλούμαστε να αναδείξουμε, αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τον τουρισμό της Κύπρου.
Καταλήγοντας καλούνται όλοι, διευθυντές , εστιάτορες και ξενοδόχοι, να δώσουν την ενδεδειγμένη προτεραιότητα στην εργοδότηση συμπατριωτών μας, γιατί τούτες τις δύσκολες ώρες πρέπει να βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Καλούνται επίσης όσοι απασχοληθούν να είναι υπόδειγμα άριστης φιλοξενίας. Η φιλοξενία είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να μας ξαναδώσει θετική προοπτική ολόχρονα.