Τουριστικά έργα, πέραν από τις επιχορηγήσεις

Ανησυχούμε για την στασιμότητα στην εκτέλεση έργων.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την παρατεταμένη  στασιμότητα  που επικρατεί στην  υλοποίηση έργων  βασικής τουριστικής υποδομής. Παρά  την ύπαρξη πληθώρας εισηγήσεων και την συνεχή εκκόλαψη  καινοτόμων ιδεών για σημαντική αναβάθμιση της  τουριστικής βιομηχανίας, εντούτοις ο εμπλεκόμενος δημόσιος  μηχανισμός  αδυνατεί να παραδώσει έργο.

Αναμένουμε αθροιστικά με τα ληφθέντα ανακουφιστικά μέτρα στην βιομηχανία, να αρχίσει επιτέλους αγώνας δρόμου για την έγκριση και υλοποίηση σημαντικών και μεγαλεπήβολων  εμπλουτιστικών έργων τουριστικής υποδομής.

·    Οι παραλίες να μετατραπούν σε  θερινά πάρκα χαλάρωσης και αναψυχής.
·    Οι άχρωμες πλατείες και αναξιοποίητα κεντρικά αστικά σημεία να γίνουν πεδία ενάθλησης και αξιόλογων πολιτιστικών δραστηριοτήτων
·    Ο ορεινός και δασικός πλούτος να μεταβληθεί σε χώρο φυσικών αναζητήσεων  και πάρκο αγροτικών ενασχολήσεων.
·    Ο υποθαλάσσιος πλούτος να αξιοποιηθεί ως αρένα απόλαυσης, επίσκεψης ναυαγίων, παρακολούθησης θαλάσσιας ζωής και καταδύσεων.
·    Ο ιστορικός και πολιτιστικός μας πλούτος να αναδειχθεί ως πάρκο  γνώσης  και δραστηριοτήτων  που να συνδέει το χτες και το σήμερα.
·    Η Κύπρος να εμπλουτιστεί με σημεία δραστηριοτήτων με πρόσβαση από όλο το φάσμα των παραθεριστών και ντόπιων.
·    Τέλος τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης και χρηματοδότησης έργων και καταλυμάτων να μπουν στην γραμμή παραγωγής.

Οφθαλμοφανή και καταλυτικά  είναι τα πλεονεκτήματα τέτοιων έργων αφού υποβοηθούν την διάκριση μας έναντι των ανταγωνιστών και την αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος  στις αγορές προέλευσης. Το κυριότερο όφελος είναι η εξωγενή αύξηση της αξίας των ξενοδοχείων που ευελπιστούμε να αποφέρει την  διόρθωση των τιμών των τουριστικών συμβολαίων με θετικό αντίκτυπο ευρύτερα την κυπριακή οικονομία. Ουσιαστικό όφελος είναι επίσης η αξιοποίηση τέτοιων έργων και από τον κύπριο πολίτη.

Ανησυχούμε γιατί η επικρατούσα τακτική και νοοτροπία δεν παράγει τουριστική ανάπτυξη. Η διαιώνιση της υπάρχουσας άπνοιας θα είναι με απόλυτη ακρίβεια το κύκνειο  άσμα των τουριστικών προσδοκιών της Κύπρου.  Πράγμα που πραγματικά απευχόμαστε. Το μέλλον του τουρισμού μπορεί   να αναμένεται ευοίωνο, όταν  όλοι υλοποιούν τα  εξαγγελλόμενα, όλοι κρίνονται αυστηρά αλλά δίκαια και  λογοδοτούν δια του αποτελέσματος.

Από τη πλευρά του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, ως σύνδεσμος επαγγελματιών φιλοξενίας,  οραματιζόμαστε   ένα ελκυστικό πρότυπο φιλοξενίας. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε και να ηγηθούμε μιας παράλληλης προσπάθειας για αναγέννηση της χαμένης ταυτότητας της κυπριακής φιλοξενίας.  Με γνήσια φιλοξενία και εμπλουτισμένη ευρεία υποδομή ο τουρισμός μας έχει σοβαρές πιθανότητες να ευημερήσει.