Οι παρασιωπημένες παρενέργειες της εποχικότητας
(Πόλυς Καλλής)
Η απόφαση για αναστολή εργασιών στις τουριστικές περιοχές, που τέθηκε σε ισχύ εδώ και μια ολόκληρη γενεά, κατάφερε να αδρανοποιήσει τη ζωή ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου. Επέφερε όμως πολύ χειρότερα! Μια στρατιά ανθρώπων εγκλωβίστηκαν, στην απραξία, από μια απόφαση να γλυτώσουν οι επιχειρήσεις από πτώχευση, μέσω της αναστολής υπηρεσιών λόγω του Πολέμου στον Κόλπο αρχές δεκαετίας του 90. Το προσωρινό αυτό μέτρο αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, μετεξελίχθηκε σε μόνιμο.
Χιλιάδες άνθρωποι, πλήρους υγείας και πλήρους ικανοτήτων, αντί να παράγουν εθνικό πλούτο δια της εργασίας, αργοσχολούν για περίοδο πέραν των 5 μηνών! Αυτές είναι, παρενέργειες οικονομικής φύσης.
Ποιες είναι οι παρενέργειες κοινωνικής, ψυχοσωματικής και πνευματικής μορφής;
• Τι χαρακτηριστικά μπορεί να αποκτάει ένας άνθρωπος που αργεί για το 40% του χρόνου;
• Τι ικανότητες τελικά παραμένουν σε όποιον παραμένει σε επαγγελματική παρατεταμένη αδράνεια;
• Τι αντοχές, τι όραμα, τι αξίες μπορεί να παραμένουν στους ανθρώπους που ‘βολεύτηκαν στην πεντάμηνη χειμερία νάρκη’, εδώ και μια γενεά.
Έχουν μεγαλώσει παιδιά που βλέπουν τους γονείς να μην εργάζονται για ένα πεντάμηνο το χρόνο! Να υπογράφουν άνεργοι και να πληρώνονται! Πως παραδειγματίζονται αυτά τα παιδιά; Η χειρότερη παρενέργεια από την αδρανοποίηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι η καταστροφική αλλαγή στο επιχειρηματικό, εργασιακό και κοινωνικό DNA.
Η ‘αναστολή’ της ψυχοσωματικής ικανότητας του μεγαλύτερου μέρους της τοπικής κοινωνίας που, αφού πληρώνεται για να μην παράγει εργασία και εθνικό πλούτο, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί. Ότι και να σημαίνει αυτό!
Η επικίνδυνη αυτή στάση και κατάσταση είτε αποσιωπείται, είτε συγκαλύπτεται, είτε δεν το πήραμε χαμπάρι. Καιρός να απασχολήσει δεόντως. Κάποιοι θα πρέπει να χάσουν για λίγο τον ύπνο τους.
Αν ήταν να παρθεί άμεσα μια απόφαση, δεν μπορεί να είναι άλλη από την κατάργηση της πληρωμένης ανεργίας, και στροφή προς την επιχορηγούμενη εργασία. Κατάργηση της αδράνειας μέσω ‘σχεδίου Μάρσαλ’ της επαρχίας Αμμοχώστου για αειφόρα και διακλαδική στήριξη εργασίας και επιχειρηματικότητας.
Σημείωση: Πρωτο-δημοσιεύτηκε στις 15/11/2016.
To άρθρο αυτό αντιπροσωπεύει τις απόψεις του αρθρογράφου, και όχι απαραίτητα του ΠΑΣΥΔΙΞΕ.