Mε ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω σήμερα εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, όλους εσάς τους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους, στην 24η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας και εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες για την παρουσία σας που την ερμηνεύουμε σαν ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης στο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος μας.
Ήδη έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, ανέλαβε την ηγεσία του Συνδέσμου και οφείλω να πω ότι το διάστημα αυτό ήταν περίοδος σκληρής και μεθοδικής εργασίας, έχοντας σα στόχο τη συνέχιση της σωστής εργασίας που επετέλεσε το προηγούμενο Συμβούλιο.
Ο Σύνδεσμος συμμετέχει ενεργά στα τουριστικά δρώμενα του τόπου με την εκπροσώπηση του σε Σώματα, Συμβούλια και Επιτροπές της Τουριστικής και Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας.
Ο στόχος παραμένει αμετάκλητος και είναι ο Σύνδεσμος να συνεχίσει να διαδραματίζει το σημαντικό του ρόλο στην ανάπτυξη και διαχείριση του τουριστικού και ειδικά του ξενοδοχειακού προϊόντος της Κύπρου αλλά και της συνεχούς προσπάθειας μας για εφαρμογή ψηλού επιπέδου ποιοτικών υπηρεσιών.
Κύριο μέλημα μας είναι η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, τόσον όσον αφορά τις κτιριακές διευκολύνσεις αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού είναι βασικότατα στοιχεία για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο Σύνδεσμος μας θα διοργανώσει τον προσεχή Απρίλιο Συνέδριο με θέμα: «Ποιοτική Αναβάθμιση του Τουριστικού Προϊόντος της Κύπρου μέσα από την Εκπαίδευση».
Ομιλητές του συνεδρίου θα είναι εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και την ευαρέσκεια μας για τη θετική ανταπόκριση του ΚΟΤ στην προσπάθεια αυτή.
Αναφερόμενοι σε θέματα που αφορούν το προσωπικό και έχοντας υπόψη ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και γενικότερα η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία κάθε ξενοδοχειακής μονάδας, θέλω να κάνω αναφορά στην εργοδότηση του ξένου προσωπικού και να τονίσω ότι αποτελεί πλέον ένα δεδομένο το οποίο θα πρέπει εν πάση περιπτώσει να το αξιοποιήσουμε.
Ως εκ τούτου θα πρέπει μέσα στα πλαίσια των διαφόρων επιμορφωτικών προγραμμάτων να ενταχθούν και ταχύρυθμα προγράμματα ειδικά για το ξένο προσωπικό, τόσο σε θέματα που αφορούν τη γλώσσα όσο και σε άλλα γενικότερα, αλλά βασικά θέματα που αφορούν τη χώρα που τους φιλοξενεί.
Πιστεύουμε ότι στον τομέα αυτό αλλά και γενικότερα στο τομέα της σωστής τουριστικής εκπαίδευσης, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η Ακαδημία Τουρισμού.
Η εκπαίδευση όλων όσων έχουν άμεση καθώς και έμμεση σχέση με τον τουρισμό, είναι αναγκαία, έχοντας υπόψη ότι ο παράγοντας ποιότητα είναι απόλυτα συνυφασμένος με το ανθρώπινο δυναμικό και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών με την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
Τα διευθυντικά στελέχη της ξενοδοχειακής βιομηχανία, τα μέλη μας, αποτελούν έναν από τα πιο κύρια κεφάλαια στον τομέα αυτό και για αυτό θα πρέπει να έχουν και την ανάλογη στήριξη αλλά και την αξιοποίηση των ακαδημαϊκών τους προσόντων για συνεχή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
Όσον αφορά την τουριστική κίνηση της Κύπρου και με βάση τα μέχρι τώρα επίσημα στατιστικά στοιχεία, φαίνεται ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς που θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Οι αφίξεις παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, οι διανυκτερεύσεις και γενικότερα οι πληρότητες των τουριστικών καταλυμάτων είναι σε χαμηλά επίπεδα και παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται μια μικρή αύξηση στα έσοδα, αυτό δεν αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού αν συγκρίνουμε τα σημερινά δεδομένα με αυτά του 2001 που ήταν η τελευταία καλή χρονιά για τον τουρισμό μας.
Οι ανταγωνιστικοί προορισμοί κατόρθωσαν, παρά τη διεθνή κρίση που χρονολογείται από το 2001 να ανακάμψουν, ενώ η Κύπρος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε σύγκριση με την τουριστική κίνηση του 1994 που ήταν μια καλή χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό.
Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, από το 2001 έχει απολέσει ένα μεγάλο αριθμό αφίξεων αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το κατακεφαλήν εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η Κύπρος να χάνει κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια λίρες.
Αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι η Κύπρος σαν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκασμένη να ακολουθεί αυστηρούς κανονισμούς. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες που δεν ανήκουν στη Ε.Ε, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος συνεχώς γίνονται και πιο σοβαρά λόγω του ότι οι χώρες αυτές αναβαθμίζουν τουριστικό τους προϊόν και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να καταστούν όσο το δυνατό περισσότερες ανταγωνιστικές.
Μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες που αποτελούν βασικές πηγές τουρισμού για τον τόπο μας, παρουσιάζουν σημαντική μείωση στις αφίξεις τους. Ιδιαίτερα δε για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποτελεί για μας την κυριότερη αγορά και που παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 4%.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στην Κύπρο, χωρίς να υποτιμούμε το βασικό ρόλο που διαδραματίζει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και χωρίς με κανένα τρόπο να υποβαθμίζουμε τις προσπάθειες μας για συνεχή αναβάθμιση της αγορά αυτής, θα πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω και σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές αξιοποιώντας την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την εισαγωγή του Ευρώ το 2008.
Το κυπριακό τουριστικό προϊόν θα πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και το δικό του αυθεντικό χαρακτήρα που θα πρέπει να βασίζεται πάνω στα πρότυπα του λαού της και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας της.
Το τουριστικό προϊόν της Κύπρου δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ταυτίζεται με οποιαδήποτε αγορά αλλά να είναι προσιτό για τον κάθε τουρίστα που την επισκέπτεται.
Ο ανταγωνισμός είναι οξύς, αυτό έχει χιλιοειπωθεί και ενδείκνυται η λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων.
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία, που είναι η κυριότερη τουριστική υποδομή του τόπου, χρειάζεται άμεση στήριξη.
Το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί σε επίπεδα δυσβάσταχτα συγκρινόμενο με τη χαμηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν οι περισσότερες ξενοδοχειακές μας μονάδες και σαν αποτέλεσμα είναι η απόσυρση αρκετών μονάδων και η αλλαγή χρήσης τους.
Η στήριξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας του Τόπου θα πρέπει να είναι ουσιαστική με κίνητρα που θα δώσουν τη δυνατότητα για εμπλουτισμό υφιστάμενων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε επίπεδα που να μπορούν να καταστούν βιώσιμα και να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις των τουριστών.
Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστά των ξενοδοχείων ηλικιακά ξεπερνά τα 20 χρόνια πράγμα που δεικνύει τη γήρανση του ξενοδοχειακού προϊόντος της Κύπρου και την ανάγκη για ανανέωση του.
Προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει η νέα πολιτική απόσυρσης ή αλλαγής χρήσης των τουριστικών καταλυμάτων καθώς και η νέα πολιτική για την κατηγοριοποίηση τους.
Η επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη αποτελεί κύριο μέλημα για όλους. Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Τουριστική Ανάπτυξη της Κύπρου θα πρέπει να υλοποιηθεί υπερβαίνοντας όλα τα εμπόδια και κυρίως τη γραφειοκρατία που αποτελεί τον κυριότερο σκόπελο στην όλη προσπάθεια.
Τα έργα υποδομής για τον εμπλουτισμό του κυπριακού τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις και η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει τον πλούτο της Ιστορίας και του πολιτισμού της συνδιάζοντας τα με το πανέμορφο φυσ
ικό της περιβάλλον του ήλιου και της θάλασσας.
Θα πρέπει η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί με αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας, πρόβλημα με άκρως αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφόρα πορεία των τουριστικών επιχειρήσεων.
Για μας η ποιότητα αποτελεί σύνθημα, γι’ αυτό και τονίζουμε με έμφαση ότι θα πρέπει, με σχολαστικότητα να γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της επισιτιστικής μας βιομηχανίας, για να διασφαλίζεται ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες ανταποκρίνονται στα επιθυμητά επίπεδα που χρειάζονται για να κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ των ποιοτικών προορισμών.
Στο σημείο αυτό τονίζω την ανάγκη όπως ο ΚΟΤ συνεχίσει και εντείνει την προσπάθεια στον τομέα της έρευνας παραπόνων από τους ίδιους τους τουρίστες καθώς επίσης και από τους ξένους Οργανωτές Ταξιδίων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εντοπίζουμε τις αδυναμίες και ελλείψεις και να δίδουμε έμφαση για τη βελτίωση τους.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου θέλω κατ’ αρχάς να αναφερθώ στη συνεργασία μας με το ΚΕΒΕ, στο οποίο είμαστε οργανικά ενταγμένοι και να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας για την πλήρη στήριξη, την εξαίρετη συνεργασία και τις άψογες γραμματειακές διευκολύνσεις που μας παρέχει.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Μιχαηλίδη αλλά και στον προκάτοχο του κ. Γιώργο Λιλλήκα για την ειλικρινή και στενή συνεργασία του με το Σύνδεσμο μας.
Ευχαριστούμε ειλικρινά το Πρόεδρο του ΚΟΤ κ. Πάνο Εγγλέζο αλλά θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας καιστον προηγούμενο Πρόεδρο κ. Φώτη Φωτίου για τη στενή μας συνεργασία και για το έργο που επετέλεσε.
Ευχαριστίες εκφράζουμε στον ΠΑΣΥΞΕ, στον ΣΤΕΚ στο Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, στις Κυπριακές Αερογραμμές, στις Συντεχνίες, στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και σε όλους όσους έχουν συνεργαστεί και βοηθήσει με κάθε τρόπο το Σύνδεσμο μας.
Τέλος ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη του Συνδέσμου, όλους τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, το Διευθυντή του Τμήματος Υπηρεσιών και Εκτελεστικό Γραμματέα του Συνδέσμου μας κ. Χρίστο Πετσίδη, καθώς και όλα τα μέλη της Γραμματείας, τους Νομικούς μας Συμβούλους Αντρέα Νεοκλέους και ΣΙΑ, τους ελεγκτές μας KPMG για την άψογη και αποδοτική συνεργασία τους στην κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων και επιδιώξεων μας.
Σας ευχαριστώ.