Συμφωνούμε στο έπακρον με τα σχόλια του Προέδρου του Κ.Ο.Τ. και επαυξάνουμε. Κρούομεν όμως τον κώδωνα κινδύνου για οποιοδήποτε εφησυχασμό μπορεί να επιφέρει και πάλι η θετική πορεία του τουρισμού μέχρι στιγμής για το 2015. Οι συγκυρίες μας βοήθησαν και πάλι να έχουμε αύξηση και ρεκόρ αφίξεων για τον μήνα Ιούλιου άλλα οποιεσδήποτε αισιόδοξες ενδείξεις και γεγονότα δεν αποτελούν λόγο εφησυχασμού.
Όντως η Κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία αποτελείται από αξιόλογες μονάδες και στελέχη όμως πρέπει όλοι να αντιληφτούμε ότι κοντόφθαλμοι στρατηγικοί σχεδιασμοί θα αποβούν μοιραίοι. Η συνεχής επένδυση και αναβάθμιση τόσο των υπηρεσιών όσο και των κτηριακών εγκαταστάσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος. Δεν πρέπει να ξεχνούμε την επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα μέσω της συνεχής εκπαίδευσης μιας και αποτελούμε την βιομηχανία φιλοξενίας που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
Επίσης έχουμε τα πάντα από πλευράς ξενοδοχειακής υποδομής αλλά αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στην υποδομή της κάθε πόλεως και επαρχίας. Θέλουμε τον τουρίστα να βγει εκτός των ξενοδοχείων και να αντικρίσει μια παρόμοια ποιοτική και επαγγελματική εικόνα σε όλους τους τομείς που αφορούν το τόπο μας και την τουριστική αλυσίδα. Σε αυτόν τον τομέα δυστυχώς έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε.
Πρέπει επίσης να επενδύσουμε, να ενισχύσουμε και να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Φιλοξενία κάτι το οποίο έχουμε παραμελήσει και έχουμε παρασυρθεί από ξενόφερτες πρακτικές.
Θέλουμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η καλύτερη συνταγή θωράκισης του τουρισμού είναι η επένδυση στην ποιότητα και στην Κυπριακή φιλοξενία.
Συγχαίρουμε για ακόμη μια φορά όλους του φορείς τουρισμού για τις συνεχείς ενέργειες που στόχο έχουν το καλό του Κυπριακού Τουρισμού και μέσα από την συλλογική προσπάθεια μπορούμε να επιτύχουμε πολλά.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό όσων πορεύονται προς τέτοιαν κατεύθυνση και θα ενισχύει με κάθε μέσο τέτοιες ενέργειες.

Βάσος Κοιλάνης

Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΞΕ.

Πρόεδρος ΚΟΤ: Άρτια η κυπριακή ξενοδοχειακή υποδομή

angelos-loizou-kot
Η Κύπρος κατέχει την αρτιότερη ξενοδοχειακή υποδομή που μπορούν να ζηλέψουν πολλοί τουριστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο, λαμβανομένου υπόψη ότι το νησί μας διαθέτει τα περισσότερα 5* ξενοδοχεία στην Ευρώπη, κατά αναλογία πληθυσμού.
Με την ξενοδοχειακή υποδομή που έχουμε, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Άγγελος Λοΐζου, έχουμε όλα τα φόντα να προσελκύσουμε όλα τα είδη τουρισμού είτε αυτός είναι συνεδριακός, ιατρικός, αθλητικός τουρισμός κ. ά., αφού υπερέχουμε όλων των ανταγωνιστικών μας προορισμών σε αυτή την πτυχή.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο ΚΥΠΕ από τον Τουριστικό Λειτουργό του ΚΟΤ Κωνσταντίνο Τσιάππα, η Κύπρος αυτή τη στιγμή διαθέτει 26 – 5* ξενοδοχεία με 12.040 κλίνες, 58  – 4* ξενοδοχεία με 21.805 κλίνες, 78 – 3* ξενοδοχεία με 15.902 κλίνες, 42 – 2* ξενοδοχεία με 3.588 κλίνες και 22 – 1* ξενοδοχεία με 975 κλίνες. Το σύνολο των ξενοδοχείων αστέρων είναι 226 με 54.310 κλίνες.
Τις περισσότερες κλίνες διαθέτει η ελεύθερη Αμμόχωστος και στη συνέχεια η Πάφος, με τη Λεμεσό να ακολουθεί.
Δεν είναι όμως, μόνο οι ξενοδοχειακές κλίνες. Η ξενοδοχειακή υποδομή επεκτείνεται σε οργανωμένα διαμερίσματα Α`, Β` και Γ` τάξης, τουριστικά χωριά Α` και Β` τάξης, τουριστικές επαύλεις, παραδοσιακές οικοδομές, ξενώνες, κατασκηνώσεις και άλλα καταλύματα.
“Αναλογικά είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει τόσα πολλά 5* ξενοδοχεία. Παίρνουμε τα σχόλια από τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων – οι οποίοι κάνουν διάφορες έρευνες μεταξύ των χιλιάδων πελατών τους – και λένε ότι η υποδομή μας στην Κύπρο είναι παρασάγγας ανώτερη από όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Έχουμε τα πάντα από πλευράς ξενοδοχειακής υποδομής”, λέει ο κ. Λοΐζου.
Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα να έχουμε πιο λίγα 5* ξενοδοχεία, δεδομένου του γεγονότος ότι οι τουρίστες που έρχονται πλέον λόγω και της οικονομικής χρήσης αφήνουν λιγότερα έσοδα, ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι “θα ήταν το τραγικότερο λάθος που θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος”.
Εμείς, σημείωσε, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην επιμήκυνση της εποχικότητας, να έχουμε τουρίστες και άλλες περιόδους του χρόνου. Τα ξενοδοχεία, ανέφερε, κάνουν ότι είναι δυνατόν να κάνουν. Έχουμε, είπε στο ΚΥΠΕ, μια αρκετά πλούσια γκάμα καλυμμάτων για να προσελκύουμε όλα τα γούστα τουριστών αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τουρισμός έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία του τόπου.
“Ίσως πρέπει να αρχίσουμε από το δημοτικό σχολείο να κάνουμε μαθήματα των παιδιών τι σημαίνει τουρισμός για τη χώρα μας. Θέλουμε να είναι εκπαιδευμένος ο κόσμος που εργάζεται στην τουριστική βιομηχανία, να προσφέρει την ανώτερη δυνατή ποιότητα ούτως ώστε να συνεχίσουμε να προσελκύουμε ποιοτικό τουρισμό. Η Κύπρος συγκρινόμενη με ανταγωνιστικές χώρες προσφέρει ποιοτικότερο τουρισμό”, συμπλήρωσε.
Κάτι άλλο που χρειάζεται, συνέχισε ο κ.  Λοΐζου είναι η προσβασιμότητα με πτήσεις στην Κύπρο και να αλλάξουμε όλα τα αρνητικά σημεία της εικόνας μας που βγαίνουν προς τα έξω.
Σε σχέση με τον τουρισμό αυτούς τους μήνες, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ αναφέρει ότι “πάμε αρκετά καλά”.
“Έχουμε αύξηση μέχρι τέλος Ιουνίου, περιμένουμε τα αποτελέσματα του Ιουλίου, τα οποία αναμένουμε να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, που ήταν ένας καλός μήνας και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αυξήσεις στους υπόλοιπους μήνες”, καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/256748/proedros-kot-artia-i-kypriaki-ksenodoxeiaki-ypodomi#.dpuf