(1/5/2015) Παρόλη την αρνητική εικόνα που παρουσίασε το τελευταίο τετράμηνο του 2014 και σε αντίθεση με τις απαισιόδοξες αρχικές προβλέψεις για το 2015 λόγο των αρνητικών εξελίξεων στην Ρωσία, η οποία αποτελεί μια από τις κυριότερες αγορές της Κύπρου, τα στατιστικά αποτελέσματα αφίξεων για τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του χρόνου (Ιανουάριο-Απρίλιο) σκορπούν σε όλους ένα αέρα αισιοδοξίας.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία αλλά και η θετική ανταπόκριση γενικότερα από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής όπως το Ισραήλ, χαροποιούν όλους ιδιαίτερα. Από την άλλη η πτώση της Ρωσικής αγοράς έχει συγκρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι έχει προβλεφτεί και φαίνεται ότι αυτή συνολικά θα κυμανθεί σε επίπεδα μικρότερα του 20%. Σημαντικές ενέργειες πρέπει να στραφούν και προς την κατεύθυνση αύξησης του εσωτερικού τουρισμό ο οποίος αποτελεί κυρίως για τους χειμερινούς μήνες ένα σημαντικότατο αιμοδότη για την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο μήνας Μάιος θα είναι καθοριστικός στην διαμόρφωση της τουριστικής σεζόν 2015 και φαίνεται δυστυχώς ότι η δυναμική ροη κρατήσεων που παρατηρήθηκε κατά κύριων λόγο από την Ρωσία μέχρι και τον Απρίλιο έχει παρουσιάσει σημαντική κάμψη.

Η πτώση που υπολογίζεται να προκύψει από τη ρωσική αγορά, λόγω κυρίως της αποδυνάμωσης του ρουβλιού σε σχέση με το ευρώ, η οποία αυτομάτως καθιστά ακριβότερο το τουριστικό προϊόν της Κύπρου προκαλεί ανησυχίες. Είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι στο εντονότατα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ανάμεσα σε μια πληθώρα τουριστικών προορισμών, οι εξελίξεις αυτές θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες.

Οι οποιεσδήποτε αυξήσεις από άλλες χώρες δυστυχώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν το κενό της Ρώσικης αγοράς κυρίως σε εισοδήματα τα οποία σημείωσαν πτώση σε σύγκριση με πέρσι κατά το πρώτο τετράμηνο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχει ήδη διαφανεί η μειωμένη αγοραστική δύναμη και η τάση αλλαγής συμπεριφοράς των καταναλωτών, με ενδεχόμενη στροφή προς οικονομικότερα εκδρομικά πακέτα. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός μεταξύ τουριστικών προορισμών για διασφάλιση του μεριδίου τους από τη μικρότερη πλέον πίτα, θα ενταθεί περισσότερο. Ο τουριστικός και ξενοδοχειακός τομέας τίθεται και πάλι ενώπιον προκλήσεων.

Για αυτό το λόγο και παρόλες τις οποιεσδήποτε συγκρατημένες θετικές προοπτικές, το 2015 αναμένεται να είναι και πάλι μια απρόβλεπτη χρονιά για τον τουριστικό τομέα με σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τουριστικό μας προϊόν (εναερία συνδεσιμότητα, τουριστική υποδομή, η λογική του ήλιου και της θάλασσας, κ.α.) αλλά και τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει από άλλους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Η τουριστική μας βιομηχανία παραμένει επιρρεπές στον επηρεασμό από ασταθής εξωγενείς παραμέτρους σε ένα ιδιαίτερα απρόβλεπτο παγκόσμιο περιβάλλον και για αυτό οποιεσδήποτε αισιόδοξες ενδείξεις δεν αποτελούν λόγο εφησυχασμού.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες, όμως καλούμαστε να ανταποκριθούμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η βελτίωση της ποιότητας είναι μονόδρομος για όλους μας. Στόχος είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ποιοτική εξυπηρέτηση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς τους φιλοξενούμενους μας, αλλά και στο να επενδύσουμε και πάλι στην Κυπριακή αυθεντική φιλοξενία διασφαλίζοντας έτσι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Γι αυτό ο ρόλος μας είναι σπουδαίας και κομβικής σημασίας, σε αυτά τα πλαίσια. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι η πιο ασφαλής συνταγή για θωράκιση από τις παρενέργειες της κρίσης, είναι η παραπέρα βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας για όλη την αλυσίδα φιλοξενίας. Και κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια ακλόνητη δέσμευση στην ποιότητα από όλους μας. Η συλλογική διαχείριση των νέων προκλήσεων δεν μπορεί να είναι σχήμα κενού περιεχομένου, ούτε ένα περιστασιακό σύνθημα και ήταν πάντοτε η πεποίθησή μας πως για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης, δεν είναι αρκετοί οι ώμοι, κανενός.

Βάσος Κοιλάνης

Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΞΕ.

Μάιος 2015