Προστασία Ζώων, Υγιείς Συνθήκες, Σεβασμός των Επισκεπτών – 27 Μαίου 2014

Εκφράζουμε έντονη απαρέσκεια για την βάναυση κακοποίηση ζώου σε τουριστική περιοχή. Οι κτηνώδεις πράξεις περιθωριακών ασυνείδητων ατόμων είναι καταδικαστέες, αποτελούν στίγμα για την κοινωνία, και δεν συνάδουν με τον πολιτισμό μας.

Πέρα από τα αυτονόητα αισθήματα φιλοζωίας όλων μας, θα πρέπει η κοινή γνώμη να γνωρίζει πως, υπάρχει πρόβλημα με την παρουσία αδέσποτων ζώων σε τουριστικές περιοχές ή εντός τουριστικών καταλυμάτων. Το γεγονός αυτό προκαλεί οχληρία, αλλά περισσότερο, προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας σε ένοικους και προσωπικό των ξενοδοχείων.

Οι τρεις κύριες γενεσιουργίες αιτίες του προβλήματος είναι (α) το χαμηλό επίπεδο ευαισθησίας στην προστασία των ζώων, (β) η πλημμελής παροχή φροντίδας από μερίδα ιδιοκτητών ζώων, και (γ) η έλλειψη σαφούς πλάνου αποτροπής παρουσίας αδέσποτων, καθώς και η παντελής έλλειψη υποδομής εκ μέρους των αρχών.

Με την ευκαιρία του ατυχέστατου συμβάντος, καλούνται οι αρμόδιες αρχές να επιδείξουν την πρέπουσα προσοχή. Η διασφάλιση της μη παρουσίας ζώων, όπου δεν ενδείκνυται είναι το πρώτο ζητούμενο. Καλούνται επίσης να δώσουν αποτελεσματικές επιλογές άμεσης και ασφαλούς απομάκρυνσης των ζώων, όπου απαιτείται.

Ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για κοινές ενέργειες με ενδιαφερόμενες φιλόζωες οργανώσεις, όπως και τουριστικούς οργανισμούς για την υλοποίηση σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων για πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των μελών του, και της τουριστικής κοινωνίας ευρύτερα.

Κύρια θέματα θα είναι (α) η αποτροπή παρόμοιων ντροπιαστικών πράξεων, (β) η προστασία των ζώων, σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, αλλά και τις διεθνείς τουριστικές πρακτικές, καθώς και (γ) η άμεση ασφαλής μεταφορά των ζώων ή κατοικίδιων, περιλαμβανομένων σκύλων και γάτων, σε ενδεδειγμένους χώρους διαμονής.

Παράλληλα θα απαιτηθεί από τις αρχές η δημιουργία αποτελεσματικών υποδομών για υλοποίηση και έλεγχο εφαρμογής. Το πλέον βεβαίως ουσιαστικό μέτρο είναι η καλλιέργεια φιλόζωης κουλτούρας σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας.

Τέλος, πέρα από την προστασία των ζώων, οφείλουμε να διασφαλίσουμε υγιές, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον σεβόμενοι τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων μας.

Πόλυς Γ. Καλλής

(Πρόεδρος ΠΑΣΥΔΙΞΕ)